Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nieśmiertelny problem z dopasowaniem DIVów przynajmniej do rozmiarów okna
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
panszef
Otóż od jakiegoś czasu walczę z szablonem dla mambo. Ogólny wygląd strony można obejrzeć na załączonych poniżej screeniach. Ciało strony to
  1. <div id="container"><div id="strona">
  2. <div id="gradient"><div id="tresc"><?php include ("mainbody.php"); ?></div>
  3. <div id="lewemenu"><?php mosLoadModules ( 'left' ); ?></div><br style="clear:both; border: 0px solid black;"/>
  4. </div>
  5. </div></div>
  6. </body>

Pliki CSS do wglądu pod następującymi adresami:
http://sami-swoi.com.pl/mambo/templates/sa.../custom_css.css
http://sami-swoi.com.pl/mambo/templates/sa...emplate_css.css

Pierwszy CSS odpowieda za layout strony, drugi za formatowanie tekstu i takie tam.

Wszystko byłoby OK gdyby pod FF oraz IE strona nie wyglądała tak jak na poniższych screenach:

Idea przy tworzeniu szablonu była taka żeby DIVy tresc i lewemenu rozszerzały w pionie DIVa gradient, a ten DIVa strona, a ten z kolei DIVa containter w ten sposób, że niezależnie od zawartości DIVów tresc i lewemenu DIVy strona i container bylby rozciagniete conajmniej do wysokości "obszaru roboczego przegladarki" (o ile sie nie myle jest to maksymalna wysokość taga HTML). Niestety tylko pod Operą uzyskałem porządany efekt, na screenach widać efekty interpretacji CSSa przez Firefoxa (nie rozciąga DIVa strona) oraz IE (nie rozciąga DIVów container i strona). Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

EDIT: problem pod FF mogę rozwiązać dając nieprzeźroczysty obrazek na tło diva container, ale dalej będzie to rozwiązanie połowiczne, bo zostaje IE
barat
sprawdź, czy to pomoże:

http://www.webmasterworld.com/forum83/200.htm
panszef
To akurat już miałem zastosowane smile.gif

Trochę zmieniłem ciało strony. Jeden DIV poszedł się kochać, a jeden zmienił nazwę. W CSSach również drobne zmiany (linki w pierwszym poście)
  1. <div id="strona">
  2. <div id="tlo">
  3. <div id="tresc"><?php include ("mainbody.php"); ?></div>
  4. <div id="lewemenu"><?php mosLoadModules ( 'left' ); ?></div><br style="clear:both;" />
  5. </div><br style="clear:both;" />
  6. </div>
  7. </body>

Pod IE mam już to co chciałem, ale pionowy suwak wariuje jeśli ustawie w overflow na auto dla body dla IE. Jednak to nie jest teraz moim największym zmartwieniem.
Pod Firefoxem regres tongue.gif Efekt taki sam jak wczoraj na IE.
Natomiast z Operą to co wczoraj napisałem to było moje niedopatrzenie - porządanego efektu nie uzyskałem. Obecnie pod Operą mam to samo co pod FF.

I na koniec przypomnienie mojego zamysłu, ale chyba w bardziej przystępny sposób. DIV o id strona ma rozciągać się w pionie na całą wysokość okna jeśli zawartość DIVów o id tresc i lewemenu nie rozciągnie go sama do tego lub wiekszego rozmiaru. DIV tlo jest zwykłym tłem i zawiera w sobie tresc i lewemenu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.