Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] błędne zapytanie ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fredzio90
otóż naposiałem sobie stronke na ktorej dodaje sie teksty piosenek autrów.... i formularz jest taki:

1. <tr>
  2. <td align="right" class="uni_01">Artysta: Lista <input class="poll" type="radio" name="itype" value="list"></td>
  3. <td class="next">';
  4.  
  5.  
  6. echo '<select name="art">
  7. <option value="no" selected>( Wybierz Artystę )</option>';
  8.  
  9.  
  10. $query = "SELECT * FROM $teksty_art_tbl ORDER BY imie_nazwisko";
  11. $result = mysql_query($query);
  12.  
  13. while($r = mysql_fetch_array($result)) {
  14.  
  15. $id = $r['id'];
  16. $name = $r['imie_nazwisko'];
  17.  
  18. echo '<option value="'.$id.'">'.$name.'</option>';
  19.  
  20. }
  21.  
  22. echo '</select>';
  23.  
  24. echo '</td>
  25. </tr>
  26. <tr>
  27. <td align="right" class="uni_01">Artysta: Inny <input class="poll" type="radio" name="itype" value="other"></td>
  28. <td>
  29. <input type="text" name="art_other" size="35">
  30. </td>
  31. </tr>

a funkcja dodajaca do bazy te dane jest taka:
  1. <?php
  2. function add_send() {
  3. global $itype, $art, $art_other, $title, $text, $teksty_music_tbl, $teksty_art_tbl, $nick;
  4.  
  5.  
  6.  
  7. if($itype=='list') {
  8.  
  9. $sql = mysql_query("INSERT INTO $teksty_music_tbl VALUES (NULL, '$title', '$art', '$nick', '', '$text', now(), '-'");
  10.  
  11. echo 'Pomyślnie dodano twoj text do bazy, musisz poczekac az admin go zaakceptuje LIST
    A'
    ;
  12.  
  13. } elseif($itype=='other') {
  14.  
  15. $sql = mysql_query("INSERT INTO $teksty_music_tbl VALUES (NULL, '$title', '$art_other', '$nick', '', '$text', now(), '-'");
  16.  
  17. echo 'Pomyślnie dodano twoj text do bazy, musisz poczekac az admin go zaakceptuje OTHE
    R'
    ;
  18.  
  19. } else {
  20.  
  21. echo 'Musisz zaznaczyc autora danego tekstu';
  22. }
  23. }
  24. ?>

i prubując dodac cos wywala taki błąd:

Cytat
Pomy�lnie dodano twoj text do bazy, musisz poczekac az admin go zaakceptuje LISTAYou have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1

według mnie niema słow zastrzeżonych przez MySQL.... ale moge się mylić...
sticker
dość orginalna obsługa błędów biggrin.gif
błąd jest tu:
  1. "INSERT INTO $teksty_music_tbl VALUES (NULL, '$title', '$art', '$nick', '', '$text', now(), '-'"

a) moze zła nazwa tabeli w zmiennej albo ten null (wydaje mi sie ze to pole u ciebie jest autoincrement jak tak to powinno być ''
gszesiek
licz nawiasy smile.gif
sticker
hieh fakt nawet nie zoczyłem :]
fredzio90
to pewnie z przemęczenia... ostanie nawiasy były źle.... ;D

Dziękuje za pomoc.. a te pole null działa.. i te pole jest auto_increment i dodaje dobrze wpisy ;P

Jeszce raz dziękuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.