Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ORA-12154: TNS: nie udało się rozstrzygnąć podanego identyfikatora połączenia
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
KamilW_
Prosze o pomoc.
Zainstalowalem Oracle i kiedy chce sie polaczyc mam komunikat: ORA-12154: TNS: nie udało się rozstrzygnąć podanego identyfikatora połączenia. Co mam zrobic? Trzeba cos zmieniac w plikach?
Jarod
Nie znam oracla ale obadaj pierwszy wynik z googla. http://www.google.pl/search?hl=pl&q=OR...=Szukaj&lr=

Poszukaj wcześniej.
KamilW_
Niestety tam nie ma opisu mojego problemu, a przynajmniej moj wyglada troche inaczej....Czy ktos jeszcze jest w stanie odpowiedziec na moj problem...
Jarod
Cytat(KamilW_ @ 3.05.2007, 19:24:12 ) *
Niestety tam nie ma opisu mojego problemu, a przynajmniej moj wyglada troche inaczej....

Nie jestem jasnowidzem. I nie mam czasu (reszta użytkowników tego forum zapewne też) na zgadywanie jaki masz problem skoro nie opisałeś go, a te kilkanaście wyników googl'a nie rozwiązuje Twojego problemu.

Cytat(KamilW_ @ 3.05.2007, 19:24:12 ) *
Czy ktos jeszcze jest w stanie odpowiedziec na moj problem...

Jeśli znajdzie się jasnowidz pewnie tak..
KamilW_
Widac ze naprawde nie masz pojecia o Oracle. Skoro podaje numer bledu to jest jakis konkretny sposob na jego rozwiazanie. Podales mi link w ktorym jest opisane rozwiazanie ktore do niczego nie prowadzi.
Nie trzeba byc jasnowidzem zeby przeczytac numer bledu!
Jarod
Przeglądnąłeś tylko pierwszy wynik? Po co Ci podałem link do googla?
Catty
Czesc
Ja kiedy mialam takie bledy edytowalam plik tnsnames.ora. Tam sprobuj pozmieniac SID dla bazy albo moze masz zle wpisany zle adres serwera. Szukaj tego pliku w katalogu domowym ..\network\admin.
Pozdrawiam
sylwek_bph
miałem to samo przed chwilą i podmieniłem pliki z poprzedniej instalacji
możesz je zmodyfikować LISTENER.ORA Network Configuration File: C:\oracle\ora90\network\admin\listener.ora
# Generated by Oracle configuration tools.

LISTENER =
(DESCRIPTION_LIST =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC0))
)
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = nazwa_twojego_KOMPUTERA )(PORT = 1521))
)
)
)

SID_LIST_LISTENER =
(SID_LIST =
(SID_DESC =
(SID_NAME = PLSExtProc)
(ORACLE_HOME = C:\oracle\ora90)
(PROGRAM = extproc)
)
)

a przede wszystkim zmień plik# TNSNAMES.ORA Network Configuration File: C:\oracle\ora90\network\admin\tnsnames.ora
# Generated by Oracle configuration tools.

SIDbazyDANYCH_ADRESip =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = ADRESip)(PORT = 1521))
)
(CONNECT_DATA =
(SID = SIDbazyDANYCH)
(SERVER = DEDICATED)
)
)

u mnie zadziałało
tffur
heh...ku przestrodze

Ten komunikat sie pojawia nie tylko w przypadku błędu w pliku tnsnames.ora jak wyżej zostało to opisane. Miałem identyczny komunikat a przyczyna jego była diametralnie inna. spedziłem nad tym ponad 6h ale doszedłem co i jak...

1. Najpierw sprawdziłem tnsnames.ora tj. trzeba zwrócić uwage jak wszeedzie to opisane na nazwe usługi warto sprawdzić również pozostałe pliki w .ora w oracle/admin --> u mnie było wszytsko ok

2. Sprawdziłem w rejestrze pliczek oracle_home czy są ustawione odpowiedni wpisy było wszytsko ok

3. sprawdziłem usługi czy są powyłanczane... były... nawet pingtns działał i zwracal wartość

Co sie okazało? Okazało sie ze kochany windows choć wskazywał ze usługi działaja są uruchomione... to i tak ich nie uruchamiał poprawnie... i to za kazdym razem po restercie... rozwiazaniem okazało sie w moim przypadku reczne restratowanie usług przy każdym ponownym uruchomieniu kompa.

Wczesniej tj. na poprzedniej instalacji wsytsko działalo OK

może i komunikat jest... ale jego rozwiązanie za każdym razem może być inne trzeba dobrze googlowac ;-)

życzę jak najszybszego rozwiazania problemu tym którzy właśnie poszukują odpowiedzi na błąd o wyżej wymienionym nr.

Pozdrawiam
redman2
Blad ten faktycznie oznacza, ze klient nie moze znalezc uslugi wyszczegolnionej w pliku tnsnames.ora. I nie kombinujcie z zadnymi ustawieniami pliku listener.ora . Listener.ora jest na serwerze a tnsnames.ora na maszynie klienta. To sa dwie rozne rzeczy.

Do rzeczy: podaj zawartosc pliku tnsnames.ora najpierw, a znajdziemy rozwiazanie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.