Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: scheduler
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
box3r
Witam !

Potrzebuje napisać mały scheduler i zastanawia mnie kwestia przechowania cyklicznosci wprowadzanych wiadomosci. Jak przechowac takie wiadomosci ktore powiedzmy wystepuje raz w miesiacu czy n.p caly tydzien zawsze w poniedzialki i we wtorki ; Sam zapis danych nie bylby uciazliwy bo zrobilbym to jak w cronie. problem tylko z wyszukaniem takiej wiadomosci w bazie (przy najmniej dla mnie problem ;) ) .

Z gory dzieki za wszelkie sugestie gdzie szukac i za przyklady zeby sie na czyms oprzec ;

ps . Dobrze by bylo jakby mysqla obslugiwal php;
pbnan
Hmmm, możliwe, że ja bym to zrobił tak:
masz dwa pola, jedno ENUM i drugie INT. W ENUM przetrzymujesz np. czy dany rekord jest EVERY_MONTH, czy EVERY_WEEK, czy też może EVERY_DAY smile.gif Oczywiście wtedy w polu INT przechowujesz czas w sekundach, który skrypt PHP odczytuje różnie, w zależności od wartości pola ENUM. Np. gdy jest ENUM==EVERY_MONTH, to skrypt nie zwraca uwagi na rok w sekundach w polu INT. Jeśli ENUM==EVERY_WEEK, to skrypt PHP nie zwraca uwagi na rok i miesiąc.
Pojmujesz to, co napisałem (ale namieszałem biggrin.gif)? smile.gif
box3r
Mimo ze namieszales winksmiley.jpg probowalem pojac . Nie napisales co mialyby oznaczac te sekundy;
pbnan
Sekundy, czyli tzw. czas linuksa. Sekundy od 1 stycznia 1970 r. smile.gif
dr_bonzo
Masz tu podobny topik: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=58264
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.