Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mod_rewrite na nazwa.pl
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Dende
Witam!
przelecialem przez pare "tutoriali-dla-debili" tongue.gif robilem niby najprostrze i najbanalniejsze testy... a mimo to mi mod_rewrite nihuhu nie dziala....
na stronie mam
adres/index.php?uzytkownik=dende
albo
adres/index.php?id=10
do wyboru...
do testowania pierwszego zastosowalem

RewriteEngine On
RewriteRule ^/([a-zA-Z]+)/$ /index.php?uzytkownik=$1

(potem poszukalem w tematach i dodalem RewriteBase / i tez nic... (mam enter na koncu jak gdzies kazali tongue.gif)

no i nijak adres/dende/ nie dziala tongue.gif

potem sprobowalem

RewriteEngine On
RewriteRule ^/([0-9]+)$ /index.php?id=$1
RewriteBase /

i adres/10/ tez nie smiga :|
moze tam gdzies jest literowka albo co , bo skrypt jest modyfikowany troche na czuja... ale probowalem na rozne sposoby i nie szlo :/ ciagle 404

jest w stanie ktos pomoc?

uh dziala
wina slashy tongue.gif
szagi3891
Rewrite na nazwa.pl działa tak samo jak na wszystkich serwerach smile.gif

RewriteRule ^/([0-9]+)$ /index.php?id=$1

zamień na

RewriteRule ^([0-9]+)$ /index.php?id=$1

sprawdziłem na swoim serwerze nazwy i działa tak jak natura chciała smile.gif
drejas
Witam,

Proszę o pomoc. Mam serwer na nazwa.pl, wrzuciłem plik .htaccess do głównego katalogu "/" z poniższą zawartością:

RewriteEngine on
RewriteRule ^services$ /dev/services.html
RewriteBase /

Oczywiście mam Enter na końcu pliku. Dlaczego jak wchodzę na stronę www.mojastrona.pl/dev/services.html to pojawia się adres dokładnie taki, a nie www.mojastrona.pl/services

CO robię źle? Czy plik .htaccess powinien być w katalogu /dev? nie sądze... Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdr,
Drejas.
Pyton_000
bo to działa odwrotnie:/services przepisuje na /dev/services.html

Zapoznaj się z htaccess i rewriteRule
drejas
dzieki wielkie, jak wpisalem adres strony www.nazwastrony.pl/services to zaczelo dzialac i przekierowalo tam gdziue chcialem czyli do /dev/services. Ale dlaczego teraz strona pokazuje sie w takiej formie, że widać jedynie czysty teskty na białym tle, żadnych obrazków, tła, nic, jakby w wordzie albo w treści maila z hyperlinkami...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.