todziu
16.03.2007, 08:59:37
Witam - jak moge uruchomic jakis skrypcik napisany w bashu:
//plik_bash
#!/bin/bash
iptables -D INPUT -s 0/0 -p tcp --dport 3306 -j DROP
Poprzez panel www:
//odczyt.php
<?php
system("/var/www/cgi-bin/plik"); ?>
system , exec itp nie dzialaja w logach dostaje :
iptables v1.3.3: can't initialize iptables table `filter': Permission denied (you must be root)" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual(mam uprawnienia root-a na serverze) słyszałem ze mozna to zrobic poprzez CGI tylko nie mam pojecia jak sie do tego zabrac - dzieki
webdice
16.03.2007, 10:09:13
PHP na serwerze musisz zainstalować jako root, innego sposobu nie znam.
todziu
16.03.2007, 11:04:39
tak ale wtedy kazdy skrypt php kazdego uzytkownika bedzie wykonywany z prawami root-a
jackweb
16.03.2007, 13:57:03
Ja za bardzo nie wiem, zawsze można objąć w ` `, np.:
<?php
?>
Fipaj
16.03.2007, 14:14:35
A masz hasło roota? Wtedy możesz zrobić tak:
<?php
?>
Powinno zadziałaś, anyway, sam korzystam z sudo i nie pamiętam składni polecenia su, a jestem na WinGrozie akurat - przetestuj.
envp
16.03.2007, 14:18:50
Cytat
A to ciekawe!

Po pierwsze nie pojdzie, bo nie ma takiego parametru w "su" - znaczy jest ale nie do tego, a po drugie jakby jakims sposobem udalo ci sie wlaczyc tego admina, to i tak na kolejnym exec bedziesz mial id apache'a ...
todziu
16.03.2007, 15:03:20
jestem administratorem tego servera z hasłem nie ma problemu - jakies inne sugestie

tutaj chodzi przede wszystkim o polecenie iptables ono nie ma uprawnien root-a ;-( - wiem ze cos takiego mozna zrobic ludzie tworza takie panele adminagdzie poprzez www mozna tworzyc regułki firewalla na serverze dla sieci lokalnej
webdice
16.03.2007, 16:05:40
To poszukaj takiego skryptu i podpatrz jak to jest zrobione.
envp
16.03.2007, 20:26:38
Cytat
jestem administratorem tego servera z hasłem nie ma problemu - jakies inne sugestie

tutaj chodzi przede wszystkim o polecenie iptables ono nie ma uprawnien root-a ;-(
Może daj sobie spokój z administracją *nix'ami ?
Jabol
16.03.2007, 21:46:14
Zrób SUID dla /var/www/cgi-bin/plik (bodajże `chmod 4755 plik`, oraz `chown root plik`). Wtedy powinno działać również dla PHP nie jako root.
todziu
16.03.2007, 22:35:13

tutaj nie chodzi o sam plik - chodzi o zawartosc tego pliku o prawa do wykonywania regułek iptables
Oto wynik działania przykładu Pana o dziwnie brzmiacej nazwie "envp" :
iptables v1.3.3: can't initialize iptables table `nat': Permission denied (you must be root)
Perhaps iptables or your kernel needs to be upgraded." title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualpomysl zanim napiszesz, sprawdz zanim pomyslisz...
Szukałem, szukałem i cos wygrzebałem
sudo tak dla przyszłych użytkowników mających styczność z tym problemem
envp
17.03.2007, 00:34:27
Cytat
Oto wynik działania przykładu Pana o dziwnie brzmiacej nazwie "envp" :
Nie rozumie Cię. Po pierwsze nie dałem żadnego przykładu. Po drugie Twierdzisz ze jestes adminem serwera a nie wiesz co to sudo. Po trzecie odpalanie czegokolwiek z suidem z poziomu www jest strasznie niebezpieczne i dobrze nie zabezpieczone wiąże się z uzyskaniem "korzenia" na twoim serwerze... Po czwarte: W sieci jest peno skryptow do admnistrowania LAN'em (choćby LMS) wiec poszukaj sobie i poczytaj. Dziękuję za uwagę. Kamil
todziu
17.03.2007, 08:16:36
Wiesz szukałem tutaj pomocy w konkretnym problemie a nie uwag dotyczących mojej wiedzy na temat administracji nixami - nie ma sensu dalej nabijać licznika tego topica -
radar
18.03.2007, 14:27:42
a może lepiej wykorzystać komendę sudo?
sudo iptables ...
/etc/sudoers - ustawienia sudo
kiler129
23.03.2007, 19:11:04
A moze jednak tak: ?
<?php
//tutaj twoje komędy
?>
p.s. Mam wrażenie ze nie masz pojecie o linux.
Jabol
23.03.2007, 22:09:50
@killer129: A ja mam wrażenie, że nie masz pojęcia o procesach oraz, że nie czytałeś `man sudo`. exec wykonuje nowy proces i nie zmienia stutusu aktualnego procesu apache/php. Po drugie argument -p nie służy do podawania hasła, a do zmieniania tekstu, jakim program prosi Cię o hasło w trybie interaktywnym!
Osobiście oponuje cały czas za chmod 4755 /bla/bla.sh, albo jeszcze lepiej 4750. I wtedy możesz ustawić unikatową grupę, której członek może wykonać ten proces (np. apache), właściciel to oczywiście root, a inni i tak nic nie zdziałają. I tylko jeżeli w skrypcie nie spieprzysz logiki to będzie to rozwiązanie bezpieczne.
Pozdrawiam,
Adam W.
oblus
26.03.2007, 17:35:34
@Jabol "..jakim program prosi Cię o hasło w trybie interaktywnym!" : mysql