Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Zamiana godziny na liczbę sekund
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jarod
Nie znalazłem w manualu takiej funckji. Jest jakiś prosty sposób na zamianę godziny w formacie GG:MM:SS na ilość sekund?
yaotzin
$sekundy = $GG*3600+$MM*60+$SS;
Jarod
Cytat(yaotzin @ 15.02.2007, 20:47:25 ) *
$sekundy = $GG*3600+$MM*60+$SS;

Tak też potrafię. Chodzi mi o zamianę pobranej godziny w ten sposób
  1. <?php
  2. date("G:i:s")
  3. ?>

i bez rozbijania godziny za pomocą explode
siemakuba
ROTFL,
  1. <?php
  2. $sec = preg_replace_callback('/^(d*):(d*):(d*)$/i', create_function('$m', 'return $m[1]*3600+$m[2]*60+$m[3];'), date('G:i:s'));
  3. ?>

Wytłumacz czemu explode się nie nada ;)
Wszystko można oczywiście na klika sposobów osiągnąć, ale coś chyba za bardzo kombinujesz ;)

pozdr.
Jarod
Cytat(siemakuba @ 16.02.2007, 00:05:35 ) *
ROTFL,
Wytłumacz czemu explode się nie nada winksmiley.jpg

ROTFL, Pokaż gdzie tak napisałem.
Cytat(siemakuba @ 16.02.2007, 00:05:35 ) *
Wszystko można oczywiście na klika sposobów osiągnąć, ale coś chyba za bardzo kombinujesz winksmiley.jpg

Kombinuje, kombinuje bo chce coś przetestować.
Thx
siemakuba
@J4r0d, bez nerw, kurczę :)
Mój ROTFL odnosił się do mojego kodu, a nie do twoich wypowiedzi. Uznałem ten kod za tak abstrakcyjny że aż ROTFLowy :)

Cytat
ROTFL, Pokaż gdzie tak napisałem.

O,tu:
Cytat
i bez rozbijania godziny za pomocą explode
:)

pozdr.
Jarod
Cytat(siemakuba @ 16.02.2007, 00:43:51 ) *
@J4r0d, bez nerw, kurczę smile.gif
Mój ROTFL odnosił się do mojego kodu, a nie do twoich wypowiedzi. Uznałem ten kod za tak abstrakcyjny że aż ROTFLowy smile.gif

lol, siemakuba wiem smile.gif Ale zamotaliśmy, hehe
Cytat(siemakuba @ 16.02.2007, 00:43:51 ) *
O,tu:
smile.gif

Cytat
Chodzi mi o zamianę pobranej godziny w ten sposób i bez rozbijania godziny za pomocą explode

Nie napisałem, "ponieważ się nie da". Poprostu nie napisałem dlaczego tego nie chciałem robić winksmiley.jpg
DjKermit
  1. <?php
  2. echo strtotime('11:43:04') - strtotime('today');
  3. ?>
Jarod
Dzięki @DjKermit.

We własnej obsłudze sesji zapisuję czas wystartowania sesji i czas ostatniej aktywności. Do tej pory zapisywałem wynik funkcji time(). Brakowało mi tego, że podczas podglądu bazy nie widzę godziny tylko ilość sekund. To co podał DjKermit jest szybkie wiec się zastanawiam co lepsze? Pozostać przy time() czy zapisywać godzinę a do sprawdzania czy upłynął maksymalny czas nieaktywności zamieniać godzinę na sekundy?
kwiateusz
ale co stoi na przeszkodzie stosowania time() i formatowania go później date() ? przykład jest przy time" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual w manualu

chyba ze cos źle przeczytałem winksmiley.jpg
Jarod
Źle przeczytałeś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.