Witam. Mój pierwszy post - proszę o wyrozumiałość.
Pytanie wydaje się być lamerskie - i pewnie takie jest.
A oto one:
"Czy znając ścieżkę dostępu do pliku na lokalnym komputerze - można załadować plik na serwer?"
Skąd moje pytanie - klient chce by zamiast normalnie w formularzu było okienko przeglądaj i wyślij - był link do okna potomnego w którym to dopiero byłoby ww przeglądaj i wyślij. Oczywiście nazwa pliku zapisywana do bazy.
Ja rozwiązałem to tak:
- nazwa i ścieżka pliku, z okna potomnego za pomocą javascriptu jest wysyłana do okna rodzica a stąd wysyłana razem z innymi danymi do pliku który zapisuje dane w bazie
No i na tym kończy się dobre. Mam ścieżkę do pliku ale wszystkie znane mi polecenia operują na plikach na serwerze, ewentualnie na adresach www.
Odpadają rozwiązania takie jak:
- wcześniejszy upload w oknie potomnym - gdyż straciłbym kontrolę nad dodawanymi plikami - można by np. nie wysyłać formularza głównego tylko same pliki - oczywiście można by było zrobić plik weryfikujący zapisane pliki z bazą i uruchamiać go co jakiś czas - ale nie bardzo mi się to podpoba.
Myślę nad tym aby zrobić tak:
- w oknie potomnym najpierw ładowany plik i zapisany do zmiennej a potem wysłany do głównego formularza i z tym dopiero zapisany na dysku.
Pytanie czy nie za bardzo kombinuję? Czy da się to zrobić łatwiej?
z góry dzięki za każdą sugestię.