beee1
4.01.2007, 14:33:31
Mam takie zadanie na stiudiach i mam nadzieje, że ktoś mi pomoże...
Ewidencja kandydatów do wyborów, podział na listy wyborcze. Zdarzenia dotyczące głosowania. Uwagi o przebiegu procesu wyborów. Możliwość dodawania prywatnych adnotacji do poszczególnych kandydatów i wyborcó. CZarne listy kandydatów i głosujących.
W modelu docelowym powinno być min. 7 tabelek - relacji. Zdefiniować klucze główne, obce wraz z ich zachowaniem, typy danych, pozostałe więzy deklaratywne w miarę potrzeb .. null/ not null, check itd.
Proszę o pomoc... o jakieś sugestie jak to rozumiecie... o co chodzi z tymi wborcami, bo jak wiadomo nie moge za dużo zrobić z listą wyborców ponieważ wybory są tajne, wiec nie bedzie wiadomo kto na kogo głosował ..
Po prostu, każdy wyborca może raz głosować więc wartość typu bool. Ewentualnie można się zabawić, że baza jest przygotowana na kilka głosowań. Nie robisz powiązania kto na kogo głosował jak sam stwierdziłeś, więc zapisujemy tylko id kandydana, na którego wyborca głosował w tabeli o nazwie np. urna.
beee1
5.01.2007, 10:48:25
a może jakiś przykład w accessie bo nie rozumiem ...
spook
6.01.2007, 17:20:57
Według mnie chodzi Ci o zaprojektowanie bazy danych pt. "Wybory". Dlaczego stawiasz sobie za minimum 7 tabelek?. Czy to będzie Access, Oracle, MySql... itp, projekt będzie zawsze taki sam (podobny). Rozumiem więc, że chcesz aby ktoś zaprojektował dla Ciebie schemat tej bazy?
beee1
7.01.2007, 09:44:54

no własnie o to mi chodzi... jak by się komuś nudziło, a to lubi to byłabym wdzięczna..

wynagrodze w naturze (marchewką albo czymś)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.