Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MSSQL EXPRESS i php 5
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
ghash
Czy możliwe jest połączenie się poprzez php w wersji 5 funkcją mssql_connect() do Microsoft SQL Server 2005 Expressquestionmark.gif?

Na pewno połączyć się można do innych wersji, ale czy do tego typu SQL Server??

Czy Express może być okrojony o pewne funkcje, które ma np. SQL Server 2000?
NoiseMc
Na pewno można przez ODBC, a przez mssql_connect() ... Tu znalazłem podpowiedzi: http://pl2.php.net/function.mssql-connect.

Jeżeli chodzi o funkcjonalnośc, to z jedyne co wiem to że 2005 Express nie może by dystrybutorem w replikacji, może by tylko subskrybentem. Dopiero pełna wersja 2005 może udostępniac taką możliwośc. Tak więc jeżeli bawisz się w rozproszone bazy to lepiej użyj MSDE 2000.
ghash
Dzięki za odp...
Ale niestety robiłem już chyba wszystko i nie mogę połączyć się przez mssql_connect()...
I tak zastanawiałem czy to nie jest problem właśnie z tą wersją SQL Servera...

Czyli szukam dalej...
----------------------------------------------------------------
Już wszystko działa!

Otóż:
bilbioteka ntwdblib.dll którą wziełem z instalacji php ma wersję 7.0
Aby połączyć się z MS SQL Server EXPRESS należy mieć wersję 8.0!!!!

Wersję tę mam instalacji CD servera MS SQL Server 2000 - prawdopodobnie da się to także ściągnąć z netu.

Teraz wszystko jest ok.
pataka
Nie ma problemu z polaczeniem, ja bez problemu wyciągam dane z SQL2005 zarowno w wersji pełnej jak i w domu w wersji Express...

Poźniej, jak znajdę, to wrzucę jak to robię...
tidnab
Ja mam nieco inny problem mssql_connect(). Mianowicie mam XAMPP'a i SQL Server na domowym komputerze. Połączenie działa i wszystko jest ok. Ale jak chce w ramach swojej sieci LAN na jednym kompie odpalić SQL Server a skrypty PHP w XAMPPie na innym kompie w tej samej sieci, wyskakuje błąd połączenia. Wyłączyłem zapory systemowe ale nic nie pomogło.

Czyli:
$dbhost = '127.0.0.1\MojaBaza'; - działa
$dbhost = '192.168.2.203\MojaBaza'; - nie działa

co źle robię ?
Jarod
Cytat(ghash @ 8.11.2006, 12:48:33 ) *
Już wszystko działa!

Otóż:
bilbioteka ntwdblib.dll którą wziełem z instalacji php ma wersję 7.0
Aby połączyć się z MS SQL Server EXPRESS należy mieć wersję 8.0!!!!

Wersję tę mam instalacji CD servera MS SQL Server 2000 - prawdopodobnie da się to także ściągnąć z netu.

Teraz wszystko jest ok.

Mam podobny problem.

Serwer (192.168.1.1): baza MSSQL Server Express, Windows 2000 Server
Mój komp(192.168.1.2): apache, php, przegrałem z katalogu php plik ntwdblib.dll (wersja 2.8.0) do katalogu windows\system32.

Nie mogę się połączyć z bazą za pomocą funkcji mssql_connect(). Macie jakieś pomysły?
emjot27
Witam.
Wg mnie to może być raczej wina z uprawnieniami użytkownika. Lokalnie jest ok, bo autoryzacja w MS SQLu przebiega na użytkowniku lokalnym, który ma uprawnienia do danej bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.