Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zastepstwa-skrypt problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
haxiro
robie skrypt dla szkoly, z zastepstwami, i mam baze z nauczycielami. zobacz Na tej stronie widac ze mam dwie listy rozwijalne korzystajace z jednej bazy. Natomiast chodzi o to ze jak z bazy zastepstwa (zawierajace id nauczycieli) pobieram dane, to zostaje wyswietlone tylko wartosc jednego id.
Cytat
require_once ('mysql_connect.php');
$query = "SELECT lekcja, klasa, CONCAT(imie, ' ', nazwisko) AS imie, CONCAT(imie, ' ', nazwisko) AS imie2, sala FROM zastepstwa AS z, klasy AS k, szkola AS s WHERE z.klasa_id = k.klasa_id AND z.nieobecny = s.id";
$result = @mysql_query ($query);
if ($result) {
while ($row = mysql_fetch_array($result,MYSQL_NUM)) {
echo '<td>' . $row[0] . '</td>
<td>' . $row[1] . '</td>
<td>' . $row[2] . '</td>
<td>' . $row[3] . '</td>
<td>' . $row[4] . '</td>

</tr>';
}

echo '</table>';

zobacz
erix
  1. <?php
  2. while ($row = mysql_fetch_array($result,MYSQL_NUM)) {
  3. ?>

Zamiast mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu php" target="_manual użyj mysql_fetch_assoc" title="Zobacz w manualu php" target="_manual (albo MYSQL_ASSOC w drugim parametrze). Będzie wygodniej.

Potem dumpnij za pomocą print_r" title="Zobacz w manualu php" target="_manual zawartość tablicy.
mokry
nie lepiej tak:(?)
  1. <?
  2. while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
  3. echo '<td>' . $row[0] . '</td>
  4. <td>' . $row['imie'] . '</td>
  5. itd...';
  6.  
  7. }
  8. ?>
haxiro
nie kumam tego z print_r... o co w tym wogóle chodzi? i jak mi to pomoże?
erix
A zajrzałeś do manuala, na stronę z tą funkcją?
Wypisze Ci co zawiera podana w parametrze zmienna.
haxiro
to może takie pytanie... Czy jest możliwe pobranie z jednej tabeli 2 razy imie i nazwisko ale dla innego id(bo potrzebuje nauczyciela nieobecnego i zastepujacego)
erix
Najprościej UNION albo podzapytanie.
haxiro
Cytat(erix @ 21.10.2006, 21:26:10 ) *
Najprościej UNION albo podzapytanie.

a móglbys podać przykład jak to się robi? Bo ja dopiero zaczynam moja przygode z php
erix
Nawet się nie chce poszukać!
http://www.google.com/search?hs=YVd&hl...=Szukaj&lr=
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.