Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: raw_output w md5
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Virti
Witam winksmiley.jpg

Przeglądając ostatnio manual wpadłem z ciekawości na md5 (oczywiście wiem do czego służy ;P), ale zaciekawił mnie nowy argument, dodany w PHP5
Raw_output, bo tak się zwie, pozwala wygenerować hash zamiast 32. znaków (zwykłe md5) hash długości 16.
Mam pytanie, czy ten sposób jest równie bezpieczny co zwykłe użycie md5? Co w takim razie dzieje się po zapisaniu takiego ciągu do bazy danych z np. utf-8? U mnie na stronie z normalnym iso (Polskim, ale jaki to dokładnie nie pamiętam tongue.gif) wywaliło jakieś krzaczki i znaki zapytania winksmiley.jpg

Pozdrawiam
dr_bonzo
Md5 to md5 -- roznica polega na zwroceniu wyniku.
Hash md5 ma 128bitow tj 128/8 = 16 bajtow, z raw_output === TRUE dostaniesz ciag 16B, jak je wyswietlisz to dostaniesz zapewne krzaki.

Z raw_output === FALSE te128 bitow jest zapisywane w systemie 16kowym, co daje 32 znaki (bo jedna cyfra to 4bity), no i te cyfry sa zwracane jako znaki ASCII (czyli cyfra 15 to jest 'F' a nie bajt o wartosci 15 (raw_output === TRUE) )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.