Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: system prywatnych wiadomości na kilka serwerów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zdzichu
Witajcie.
Mam zamiar napisać sobie system pomocy (w sumie to nie wiem jak to nazwać- system pomocy, kontaktu, ticketów...) generalnie polega na tym, że klient w swoim skrypcie ma panel do wysłania mi wiadomości, o której jestem informowany w swoim panelu, następnie mu odpisuję i tak do skutku- w skrócie będzie to działać jak system Prywatnych Wiadomości- z tą różnicą, że ten system ma działać na różnych serwerach( tzn. klient ma formularzyk na serwerze X.pl a ja mam na Y.pl) I kombinuję jak rozwiązać przesyłanie wiadomości... zupełnie nie wiem jak rozwiązać problem przesyłania danych, co do zabezpieczenia to mam w głowie (i na kartce biggrin.gif ) algotrymik na token który byłby sprawdzany przy przesyłaniu formularza- gdy się zgadza to doda lecimy dalej z wykonywaniem skryptu, jak nie to błąd(mam tu na myśli zapisanie danych do bazy sql, czy coś- takie zabezpieczenie żeby mi ktoś zdalnie nie czytał/dodawał/usuwał wiadomości)...
Czy ktoś może jednak dać mi jakieś natchnienie jak rozwiązać sam problem przesyłu danych i ich współdzielenia?
johnson
Jeśli nie ma możliwości współdzielenia jednej bazy danych (np. na serwerze Y.pl) przez wszystkie serwery to można to oprzeć np. o pliki XML, czyli każdy skrypt zapisuje dane we własnej bazie danych (X.pl na baza.X.pl, a Y.pl na baza.Y.pl) plus dodatkowo każdy serwer generuj dynamicznego XML'a np. X.pl/data.xml z pytaniami:
  1. <record>
  2. <id></id>
  3. <question></question>
  4. </record>

a Y.pl/data.xml z odpowiedziami
  1. <record>
  2. <id></id>
  3. <answer></answer>
  4. </record>

żeby plik XML nie rósł w nieskończoność można również dodawać kolejne elementy, np. informacje czy serwer odebrał odpowiedź na pytanie o określonym id, jeśli tak, to nie jest ono umieszczane podczas następnego generowania xml.

Aha, dane z plików XML synchronizowane są albo czasowo, np. co godzinę, albo przy odświeżaniu skryptu obsługującego system.

Sposobów na rozwiązanie tego problemu jest pewnie więcej, ale z podanych przez Ciebie informacji to rozwiązanie przyszło mi do głowy jako pierwsze smile.gif
Turgon
Proponuje SOAP smile.gif . Świetna technologia, a może być wszystko hermetyczne i bezpieczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.