Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PostgreSQL ??
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
point6000
Możecie mi wytłumaczyć co to własciwie jest ten PostgreSQL? Bo nawet niemożna coś sensowenego znaleść na ten temat.

Przypuszczam że to jest coś w stylu MySQL'a jeżeli tak to czym się różni?

P.S. Jeżeli macie jakiś link gdzie jest conieco o tym opisane, to byłbym bardzo wdzięczny.
Sir Blade
A moze mySQL jest podobny do postgreSQL'a questionmark.gif?
Sir Blade
dokumentacja:

http://www.slp.pl/~koza/postgresql-7.1/postgres/
point6000
Właśnie o to mi chodziło wielkie dzięki smile.gif ma ktoś może tą dokumentację w Zip'ie?
hyper
www.postgresql.org
dvc
chyba za mało zrobiłem baz w Postgresie, bo nie wykorzystałem całej potęgi tej bazy o której tak piszą smile.gif ale mam nadzieję że to się zmieni - obiecuje smile.gif
Sir Blade
wedlug mnie postgreSQl ma latwiejsza skladnie. Latwiej mi sie pisze w postgreSQl'u niz w mySQl'u.
dvc
wydaje mi się że jest to już kwestia indywidualna co jest łatwiejsze smile.gif

dla jednego ten kto zaczynał od MySqla wyda sie Mysql latwiejszy
od Postgresa
i na odwrót...
choć przyznam, że może być różnie

miałem kiedyś wielki kłopot - wypiłem sobie troszkę i tak mi się Postgres z MySql mylił, że dałem sobie z spokuj tego wieczora, bo pzyszła taka chwila że już sam nie wiedziałem co robie i do czego mi to potrzebne smile.gif
Kamo_
Wiem o czym mówisz... Tęsknię za tymi chwilami :cry:
Azaghal
no panowie... nie porownojmy mysql do postgresql. Mysql jest dobre do obslugi malych i srednich stron www, gdzie przewaza jej prostota i szybkosc. Na bardziej rozbudowanych serwisach post jest niezbedny.

przeciez relacyna baza danych, jak sama nazwa wskazuje powinna obslugiwac relacje, a mysql tego nie robi co mi najbardziej dokucza
itsme
relacje = przechowywanie klucza z tabeli nadrzednej
w czym problem aby to osiagnac w mySQL >>??

reszta to jezyk zapytan SQL
Azaghal
hehe wcale nie problem, ale co jezeli bedziesz chcial usunac powiedzmy tabele do ktorej istnieja odwolania questionmark.gif. standardowo powinien wyrzucic blad, ewentualnie skasowac rowniez wszystkie powiazania, a w mysqlu tego nie ma i o wszystko musisz martwic sie sam. Tu jest ewidentna przewaga posta, bo on obsluguje relacje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.