Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] IE i width
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Vomit
Witam,

Tym razem moj problem jest jeszcze innego wymiaru. Zapewne dla wielu z was juz obadany z kazdej strony, ja jednak dopiero zaczynam swoja zabawe z CSS wiec jak to bywa poczatki sa trudne.

IE oraz FF inaczej interpretuja px? Chcialem aby div uzupelnial wolna czesc strony, w FF ladnie wychdozilo np. width: 700px;. tymczasem w IE 700px bylo o wiele dluzsze niz w FF i wychodzilo poza strone.

Jak rozwiazac ten problem? Jak zgrac ze sobie szerokosci divow?
ens0re
Kryształowa kula sie zbiła, podaj kod.
ikioloak
nie masz ustawionych zadnych paddingow i marginow? IE inaczej to interpretuje niz FF. m.in. w http://css.maxdesign.com.au/listamatic/about-boxmodel.htm mozesz o tym poczytac
Vomit
Cytat
Kryształowa kula sie zbiła

To fajnie, bo nie trzeba korzystac z kryształowej kuli a chwilke sie zastanowic i przeczytac jeszcze raz co napisalem.

A jesli ma to pomoc... prosze
Kod
div#menuContainer {
    float: left;
    width: 200px;
    height: 300px;
    border: 1px #FFCC66 solid;
}

div#adminContainer {
    float: left;
    width: 775px;
    text-align: center;
    border: 1px #FF9933 solid;
    border-left: 0px;
}

1. <div id="menuContainer">blabla</div>
  2.  
  3. <div id="adminContainer">
  4. blabla</div>
ens0re
Hmm, mi pod IE i FF tak samo sie wyświetla. No w IE #admincontainer jest o 10px szerszy niż w FF.
revyag
@Vomit kod jest w porządku. Wyświetla się poprawnie. Nie widzę tu żadnego problemu.
@ens0re - szerokość jest taka sama, pod ff nie ma scrolla dlatego jest takie wrażenie. Poza tym nie ma ustawionych margin i padding dla body. W grę wchodzą też detale takie jak różnica szerokości scrolla pod ie i pod ff.
siemakuba
a na jakim DOCTYPE pracujesz?
wydaje mi się, że przy Transitional takie różnice mogą się pojawiać natomiast przy Strict już nie.

pozdr.
gekon
Siemakuba może mieć rację. IE w Quirks Mode źle radzi sobie z boxmodelem (jak pisał ikioloak smile.gif).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.