Kiedys poswiecilem troche czasu na szukanie sposobu na zainstalowanie dwoch php jako modul. No i takowy znalazlem, tylko ze sprawdzamy byl tylko i wylacznie pod Windowsem.
Nie mam za bardzo stalego dostepu do maszyny na linuxie, gdzie moglbym sie troche pobawic, zeby zobaczyc czy tam tez sie uda, wiec ciezko mi powiedziec czy sposob podany przeze mnie w topicu, do ktorego link jest powyzej zadzialalby tez na linuxie.
Calkiem niedawno przeczytalem, ze to niemozliwe, poniewaz oba moduly eksportuja te same symbole, wiec bylby konflikt. Tylko, ze jakos na windowsie tego problemu nie mialem, wiec nie wiem czy zmienilo sie cos przez ten czas (ja testowalem chyba na wersji 5.0.4 albo cos tego pokroju) czy tez moze po prostu w linuxowych bibliotekach eksportuje sie cos wiecej niz w windowsie. Nie wykluczam, ze jeszcze wroce do tej sprawy i byc moze uda mi sie cos wykombinowac, ale to dopiero przy jakims najblizszym wolnym czasie, ktorego nie spodziewam sie szybko.
Co do dwoch instalacji to wcale nie sa wymagane dwie instalacje apacha, wszystko mozna zrobic z jednej instalki, tylko ze musza byc dzialajace dwie instancje (a to nie to samo to instalacja

), a sposobow na zrobienie tego jest przynajmniej kilka. Wystarczy troche poszukac.. nawet niekoniecznie w googlach, starczy tutaj.