Jestem w trakcie pracy nad większym projektem i mam problem. Jest sobie na dysku program który generuje plik xml ze swoich danych (oferty). Plik ten ma conajmniej kilkaset tysięcy linii (ok 40mb). I odnośnie tego mam kilka pytań.
Musze zrobić tak że skrypt odczytuje przez simplexml plik .xml i zapisuje zawartość do odpowiednich tabel w bazie danych a potem odpowiednich pól (czyli pętle i instrukcje warunkowe aby wszystko zapisac w odpowiednie miejsca). No i nie wiem jak rozwiązać problem szybkości, bo wiadomo z taką ilością informacji trwa to bardzo długo (kilka minut do kilkudziesięciu). Elementy pliku xml mają kilka postaci (dla odpowiednich ofert inne pola):
Przykład:
<main> <record> <id>23254</id> <dd>1350</dd> <form>6</form> </record> <record> <numer>23254</numer> <adres>1350</adres> <form>6</form> <liczba_p>l154</liczba_p> </record> </main>
Chciałem się dowiedzieć jak można maksymalnie zoptymalizować taki proces (może coś innego niż simplexml), wasze różne pomysły i sugestie. (nie mogę nic zmieniać z plikiem xml) i dlaczego wywala błędy kiedy simplexml nadrafi na znak "&" czy można to jakoś usunąć czy tylko zamienić na "&". Aha i nie mam dostępu do serwera, czyli nic nie moge doinstalować, ewentualnie klasy itp.
Pozdro