Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przekazanie indentyfikatora polaczenia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
suck
witam,
sytuacja jest taka:
mam plik a.php w ktorym nawiazuje polaczenie z baza:
$conn=mysql_connect('localhost', 'id', 'haslo');
dodam, ze wartosc adresu, loginu jak i hasla sa pobierane z formularza

i mam plik b.php do ktorego chcialbym przekazac ta zmienna $conn, jak to mozna zrobic? albo ewentualnie przekazac te trzy wartosci adresu, loginu i hasla.
Master Miko
tzn w końcu nie rozumiem.... czemu formularz? opisz swój problem... dokładniej smile.gif
devnul
przekazanie wartości $conn nic nie da - za każdym razem musisz nawiązać nowe połączenie z baza dancyh. A wartości mozesz przechować w sesji i potem je odczytac w pliku b.php
suck
mam formularz z logowaniem, gdzie jest login, haslo i adres, te wartosci sa przekazywane metoda POST do pliku a.php a pozniej w pliku a.php w linku metoda GET przekazuja cos innego do pliku b.php, ktory nadal korzysta z tego samego loginu, hasla i adresu i dlatego chce to jakos przekazac bo to nie sa parametry na stale wpisane.

jest jeszcze taka druga kwestia, ze mam ten formularz logowania, i chcialbym zeby po zalogowaniu przenioslo mi sie do stronki z ramkami zeby w lewej byl plik a.php a w prawej jakis inny html i po kliknieciu w cos w pliku a.php w tej ramce dopiero po prawej stronie pojawial sie plik b.php
Master Miko
1.W pliku a.php możesz zrobić inny formularz POST gdzie action będzie np: index.php?wartosc=cos,
przekazujesz w ten sposób get i post... (post [czyli informacje z poprzedniego pola] możesz ukryć w hidden, ale odradzam...)

2. no to robisz np. index.php?gdzie=ramki
robisz geta... który reaguje czy pojawia się wartość gdzie...
potem tworzysz przy pomocy htmla ramki.. i tyle.

A co do ramek - odradzam :/
devnul
to moze łopatologicznie:
jakiś plik html z formularzem wysyła do pliku a.php dane do połączenia z bazą.

plik a.php:
  1. <?
  2. $mysql_connect($host,$user,$password);
  3. $_SESSION["host"]=$host;
  4. $_SESSION["user"]=$user;
  5. $_SESSION["passwordt"]=$password;
  6. //jakieś operacje na bazie dancyh
  7. echo '<a href="b.php">link</a>';
  8. ?>

nastepnie

plik b.php:
  1. <?
  2.  
  3. $host=$_SESSION["host"];
  4. $user=$_SESSION["user"];
  5. $password=$_SESSION["passwordt"];
  6. $mysql_connect($host,$user,$password);
  7.  
  8. //jakieś operacje na bazie dancyh
  9. ?>

i to działa, ni musisz mieć zadnego drugiego formularza ani nic z tych rzeczy!
suck
no do tego juz doszedlem, ale dzieki smile.gif

teraz kombinuje z Tymi ramkami winksmiley.jpg
devnul
no ale nie rozumiem, po co ci ta ramka? To żaden sposób - niektóre przeglądarki (fakt ze mało popularne ale jednak) nie obsługują ramek - i wtedy twoje wysiłki pójdą na marne. Zreszta ja tu nie widze zastosowania dla ramek - sesja wystarczy :|
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.