Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wyciaganie danych z "radio"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
trucksweb
mam baze danych w ktorej zapisuje dane Tak lub Nie, stworzylem tabele tylko wiersz w tabeli mysql
  1. firma_zatrudnienie enum('Tak' , 'Nie') NOT NULL DEFAULT 'Tak',

mam teraz formularz ktory wypelnia uzytkownik. Zaznacza w nim opcje np. Nie.
Teraz mam drugi formularz w panelu admina gdzie admin moze zmienic opcje na Tak, tylko jak pobrac wartosc wybrana przez uzytkownika questionmark.gif
stworzylem cos takiego

1. <?php
  2. <input type="radio" name="zatrudnienie" value="Nie" ' . ( ( $ch[ 'zatrudnienie' ] == 'Nie') ? 'checked="checked"' : '' ) . ' /> nie
  3.  <input type="radio" name="zatrudnienie" value="Tak" ' . ( ( $ch[ 'zatrudnienie' ] == 'Tak') ? 'checked="checked"' : '' ) . ' /> tak <br>
  4. ?>

tylko ze to nie dziala worriedsmiley.gif
nospor
tworzysz radio. jego wartością jest nie a obok niego walisz napis tak. Drugie radio masz odwrotnie. Tak, masz rację, to nie ma prawa logicznie dzialac smile.gif
trucksweb
//poprawilem

@nospor ale to nie jest wyciagane z bazy. W moim przypadku radio jest puste choc powinno miec jakas wartosc chociaz jedno ? przeciez w bazie ustawilem default worriedsmiley.gif
nospor
ale ja ci mowie, ze logicznie to jest zwalone ten html. radio ma value "nie", a ty tekst walisz tekst obok "tak". gdzie sens i logika?

no i jeszcze pytanie, czy $ch[ 'zatrudnienie' ] zawiera to co powinno. daj:
  1. <?php
  2. echo $ch[ 'zatrudnienie' ];
  3. ?>
i zobacz czy tam cos jest

edit: oo, logike juz poprawiles winksmiley.jpg
trucksweb
  1. <?php
  2.  
  3. echo $ch[ 'zatrudnienie' ];
  4.  
  5. ?>

wlasciwie to nic sie nie wyswietlilo blink.gif
nospor
no to czego robisz zdziwioną minę? winksmiley.jpg
wina lezy w kodzie, ktory pobiera dane z bazy czy skądś tam. tam szukaj bledu.
a na przyszlosc zanim zalozysz topic to sam zrob najpierw glupie echo, ktore powie ci od razu gdzie szukac bledu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.