Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Pobieranie sesji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lee
Mam takie pytanie, jeżeli przesyłam ID sesji w url'u to po co to jest ? kod automatycznie pobiera to id z url'a czy musze zastosować jakiś kod ? i jeszcze jedna sprawa, a mianowicie kasowanie/czyszczenie sesji

Mam plik administracja.php, w którym jest panel logowania
Kod panelu:
  1. <?php
  2.  
  3. // administracja.php to plik z panelem
  4. // administracja/index.php to plik z opcjami admina
  5. echo '<table cellspacing="3" cellpadding="0" align="left">
  6. <form action="administracja.php" method="post">
  7. <tr><td class="text">Login: </td><td><input type="text" name="uzytkownik" size="20"></td></tr>
  8. <tr><td class="text">Hasło: </td><td><input type="password" name="haslo" size="20"></td></tr>
  9. <tr><td colspan="2"><input type="submit" name="submit" value="Zaloguj"></td></tr>
  10. </form>
  11. </table><br><br>';
  12. ?>

i przenosi mnie dalej i jest ok, ale gdy na stronie "dalej" klikne wyloguj, to uruchamia kod
  1. <?php
  2. ?>

i tu pojawia się problem, bo wywala błąd, że
Warning: session_destroy(): Trying to destroy uninitialized session in /xxx/xxx/xxx/xxx/administracja/wyloguj.php on line 22
i cuż ja mam źle ?

pytanie nastepne
czy zmienne przesłane z administracja.php są ważne w innych plikach jeżeli action="administracja/index.php" ?
pEbE
Sprawdz najpierw czy sesja istnieje

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. if( $_SESSION['twojasesja'] ) {
  5. unset( $_SESSION['twojasesja'] );
  6. echo 'Wylogowano';
  7. }
  8. else {
  9. echo 'Nie jestes zalogowany';
  10. }
  11.  
  12.  
  13. ?>
pEbE
A o session_start na początku zapomniałes?
Lee
Racja, brakowało session_start(), ale co z resztą moich pytań (przesyłanie zmiennych) sad.gif sadsmiley02.gif
mike
Cytat(Lee @ 2006-04-18 17:51:38)
czy zmienne przesłane z administracja.php są ważne w innych plikach jeżeli action="administracja/index.php" ?

Nie.
Formularz to taka konstrukcja, która przesyła dane wartości na podany adres wybrana metodą.
I tylko w docelowej lokalizacji możesz odczytać zamienne, bo tylko tam zostały wysłane.
Lee
Aha, dzięki myślałem że to źle ale jak zacząłem korzystać z sesji to już stało się to nieistotne, bo dane z formularza wysyłam do zmiennych sesyjnych i już mam je dostępne wszędzie gdzie np. walne w adresie id sesji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.