Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL, MS Access i ODBC] coś źle pojmuję ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
julia
Postanowiłam opublikować zawartość gotowej bazy produktów, którą mam stworzoną pod Accessem, odczytałam, że aby MySQL mógł sięgnąć do bazy, to trzeba skorzystać z pomocy ODBC. Zainstalowałam wszystko co trzeba (tak mi się wydaje), pojawił mi się driver ODBC w PHPMyAdminie, następnie uruchomiłam bazę spod MySQL-a. Wszystko dobrze, ale nie pokazały mi się tabele, poszukałam więc innej drogi i znalazłam import bazy. Import się udał, baza jest obsługiwana przez MySQL, ale jednej rzeczy chyba nie zrozumiałam dobrze. Wydaje mi się, że idea ODBC umożliwia obsługę danych między różnymi platformami, czyli, konkretnie w moim przypadku, jeżeli dokonam zmian w tabeli używając Accesa, to zmiany powinny być uwzględnione w tabeli widzianej poprzez witrynę WWW i odworotnie. Tymczasem otrzymałam dwie niezależne bazy, które tylko wartości początkowe miały identyczne.
Proszę o podpowiedź, czy ja źle zrozumiałam czy powinnam szukać dalej rozwiązania umożliwiającego jednoczesne korzystanie z obydwu sposobów wprowadzania danych ?
scanner
Niestety źle zrozumiałaś.
Aby mieć taką funkcjonalność, o której mówisz, musiałabyś skorzystać z mechanizmy dynamicznej synchronizacji bazy - czyli np. wprowadzasz na localhoscie zmiany do Accessa, ten poprzez zdarzenie wywołuje synchronizację i zmiany lecą do MySQL.
Nie doczytałem się nigdzie o wbudowanych takich mechanizmach.
Czy koniecznie musisz korzystać z dwu baz danych?
Może dałoby się to uprościć i pozostać tylko przy np. MySQL?
Dodatkowo, poprzez ODBC jeśli mnie pamiec nie myli, możesz czytać Accessa z poziomu php...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.