Witam
Mam taki problem:
Zrobiłem sobie system newsów lecz zapomniałem o komentarzach. Nie wiem jak je wstawić tak aby pod każdym newsem mogły znaleść się komentarze a także można było zliczyć ile jest komentarzy do danego newsa.
CREATE TABLE `News_Komentarze` (`KomentarzId` INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, `NewsId` INTEGER UNSIGNED NOT NULL, `Tytul` VARCHAR(100), `Tresc ` TEXT NOT NULL,`Podpis` VARCHAR(50) NOT NULL, `Data` DATETIME NOT NULL);
SELECT COUNT(*) FROM `News_Komentarze` WHERE `NewsId`='numer_newsa';
<?php // Pobiera dane z tabeli z newsami i robi z tego tablice $aNewsList[] = $wynik; } // Tego jeszcze nie rozkiminłem dlaczego tak musi być, ale tak musi być :] foreach($aNewsList as $aNews){ // w zapytaniu nie mozna walnąć tego drugiego więc przypisuje do zmiennej $id = $aNews['id']; $wykonaj = mysql_query("SELECT nid FROM comments WHERE nid=$id"); // nid to tabela odpowiadająca id do którego jest news echo '$ile_kom'; // To wyświetli Ci ile komentarzy, poprostu walniesz se to do tabelki z newsem i g
itara ;) } // P.S: wewnętrz foreach jeżeli chcesz wywołać tytuł newsa do dajesz $aNews['nazwa_kolumny_z_tytulami_newsów'] itd. ?>
<?php $id = $aNews['id']; ?>
<?php ?>