Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Dodanie po kazdym linku X
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wozniak
Witam, jest jakas mozliwosc automatycznego dodawania do kazdego linka jakiejs zmiennej? np. zeby po kazdym linku dodało sie $abc ?
TomASS
  1. <?php
  2. $link = 'jakis_link';
  3. $nowy_link = $link.$abc;
  4. ?>

?
aleksander
@TomASS znowu nabijasz posty piszesz bzdury. nastepne wykroczenie bedzie wiazalo sie z ostrzezeniem.

@wozniak najłatwiej zrobic sobie funkcje np:
  1. <?php
  2. function generateURL( $aParams )
  3. {
  4. $aParams['dodatkowy_parametr'] = 'wartosc';
  5. return 'www.x.pl/index.php?' . http_build_query( $aParams );
  6. }
  7. ?>
wozniak
no tak tylko raz bedzie www.x.pl/index.php?on=1 a raz www.x.pl/index.php?on=2.Dokładniej chodzi mi o przenoszenie sesji.
bigZbig
Chodzi chyba raczej o cos w rodzaju takiej funkcji

1. <?php
  2. function appendLink($url, $variable, $value)
  3. {
  4. if (strstr($url, "?")) {
  5. return $url . '&amp;' . $variable . ' = ' . $value;
  6. } else { 
  7. return $url . '?' . $variable . ' = ' . $value;
  8. }
  9. }
  10.  
  11. $link = 'jakis_link.php';
  12. $link = appendLink($link, 'abc', $abc);
  13. ?>
wozniak
Do kazdego linku musiałbym dodac
$link = 'jakis_link.php';
$link = appendLink($link, 'abc', $abc);
A jest ich za duzo chodzi mi o taki skrypt ktory wsadze sobie w index i on sam bedzie dodawał cos po kazdym linku.
kszychu
Cytat(wozniak @ 2006-03-15 11:28:03)
chodzi mi o taki skrypt ktory wsadze sobie w index i on sam bedzie dodawał cos po kazdym linku.

Uuuu, takie rzeczy to tylko w erze. A poważnie, jeżeli wcześniej tego nie przewidziałeś i nie generujesz linków przy pomocy jakiejśfunkcji, to niestety będziesz musiał poprawić wszystkie linki ręcznie.
wozniak
tak myslałem:(
To chyba po kazdym linku dodam $x ? a pozniej jak bede chciał cos dodac to tylko w index $x = ""; ?Mam rozwiazanie:)
session_id() wrzuce w ciastko a pozniej w sesje wszystkie dodatkowe zmienne. P.S Zdarzaja sie osoby ktore maja wyłaczone ciastko?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.