Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Pobieranie ze stron informacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RAFpl
Witam.
Chciałbym zabrać się za pisanie skryptu ( lub skorzystać z gotowego), który otwierał by jakoś strone www np. fotka.pl i pobierał dane np. skąd pochodzi dana osoba. Czyli konkludując pobierał określone dane z danej strony do której mam prawa tylko usera globalnego ( czyli nie mam dostępu do bazy mysql etc.).
Czy przez otwieranie strony przez fopen mogę osiągnąć taki efekt, aby pobrać określoną daną do skryptu?
Z góry dziękuję ;].

BTW. Przeszukałem prewencyjnie forum i nie znalazłem podobnego tematu (może te kluczowe moje słowa aaevil.gif ). Fotka.pl jest przykładowo podana, a skrypt ma cel stricto naukowy.
TomASS
Stronę możesz wczytać fopen. Pamiętaj, że jeśli jest to strona.php to wczytujesz nie skrypt, ale wynik wygenerowany przez serwer (źródło strony). Natomiast do wyciągania jakiejś treści z źródła strony możesz użyć preg_match.

Powodzenia smile.gif
LBO
hmmm.. koledze tez chodzi o to, ze potrzebne jest bycie zalogowanym, bo inaczej skrypt przezuca do jakiejs streony bledu (znamy to, w koncu to programujemy).. ja sam mialem problem z tym... i szczerze mowiac nie zrealizowalem pomyslu... niby biblioteka CURL ma w tym pomoc, ale nie rozumiem jej... moze ktos zna jakis tutorial, latwy, zrozumialy.. "dla ludzi"?
RAFpl
Heheh zapomniałem, że do Fotki.pl trzeba się zalogować (tutaj przepraszam za moją "polską dokładność" - moja gafa tongue.gif ), ale rzuciłem ją jako przykład . Pomoc mi się na pewno przyda, bo zastosowanie raczej będzie bardziej praktyczne (np. pogoda etc.). Czyli w sumie już wiem co chce, ale jak najbardziej można temat kontynuować, bo inni skorzystają (i może ja w przyszłości biggrin.gif ). A teraz najważniejsze: DZIEKUJE biggrin.gif.

EDIT: CURL również nie dokońca rozumiem sad.gif, przydałby się pl jakiś kursik, coś w stylu preg_match: http://bedkowski.pl/php_regex/1/
bags
A może ktoś jeszcze podpowie, czy jest jakaś metoda na wyciąganie informacji z treści stron WWW (tego co widać w przeglądarce) wegenerowanych np. przez php?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.