Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Typ liczbowy komórki
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
SHiP
mam problem mam tabele w mySQLu jednak po dodaniu

1. UPDATE tabelka SET type=01 WHERE id=6;

pole type przyjmuje wartosć 1 :/ Jakieś pomysły?
Czy jeśli stworze pole textowe bardzo stracje na szybkości/stabilnosci/pamieci?
TomASS
Minimalnie na szybkości, bardziej martwiłobymnie sortowanie pola tekstowego (lub varchara) przetrzymywującego liczbę w postaci stringa.
kszychu
tinyint(2) i unsigned zerofill
SongoQ
Cytat
Minimalnie na szybkości, bardziej martwiłobymnie sortowanie pola tekstowego (lub varchara) przetrzymywującego liczbę w postaci stringaMinimalnie na szybkości, bardziej martwiłobymnie sortowanie pola tekstowego (lub varchara) przetrzymywującego liczbę w postaci stringa..

NIe do konca tak jest.

Jesli to pole bedzie sluzylo tylko jako dana po ktorej nic nie bedzie wyciagane to nie ma roznicy, jesli bedzie to wtedy indeks (teoretycznie nie powinno byc strat). Jesli masz sortowanie po polu indekstowym tez nie bedzie roznicy. Wszystko zalezy jaka wielkosc i czy bedziesz w warunkach uzywal. Bo jesli nie to na wydajnosci nie stracisz ale pamietaj o indeksach
SHiP
Chodzi o to że bede w tym polu przechowywał pewnien typ. Wyciągał go z bazy danych i w JavaScript rozbijał na 2 parametry np.

12 na 1 i 2
01 na 0 i 1
120 na 1 i 20

W zależności od tego jaka bedzie pierwsza cyfra JavaScript wygeneruje odpowiedni text. Wolałbym jednak wartosć liczbową ponieważ mógłbym wyciagnąć rekordy których typ jest np miedzy 01 a 35

Dzięki za komentarze =) uzyje zerofill

Cytat(krzychu)
tinyint(2) i unsigned zerofill

Z tego co wyczytalem to zerofill chyba samo wymusza unsigned ? o.O

==EDIT==

Hmm zero fill heh Nie o to dokonca mi chodziło ;] Zerofill wypełnia po prostu wszystkie pola zerami a ja chce mieć niektóre pola np. 10 tak aby zaczynało sie od 1 ale zeby różniło sie od 100 ;]

oczywiście maxymalna wielkosc komorki 3 cyfry ;]
spenalzo
W takim razie char(3).

Cytat
W zależności od tego jaka bedzie pierwsza cyfra JavaScript wygeneruje odpowiedni text. Wolałbym jednak wartosć liczbową ponieważ mógłbym wyciagnąć rekordy których typ jest np miedzy 01 a 35

Żaden problem...
A jakbyś mial problemy z sortowaniem, to dodajesz "ORDER BY pole+0" i sortuje jak liczby.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.