Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: łączenie się z serwerem?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
gerym
próbuje połączyć się z bazą na serwerze
problem tkwi w tym, że spokojnie robie to przez sqlplusa, czy np. przez TOADa, ale jak próbuje zrobić to poprzez php to nie mogę (niby wyskakuje mi błąd, że "invalid username/password, login denied", ale i hasło i login są napewno poprawne)
a oto jak sie łącze:
  1. <?php
  2.  
  3. $conn = oci_connect("user","password",$elka); 
  4.  
  5. ?>

może na tym serwerze musi być php "zainstalowany"? (nie wiem nie znam się na tym)?
z góry dzięki za wszelką pomoc
SongoQ
Jaka wersja php i oracle, w manualu masz przyklad jak sie laczyc.

Ja sie lacze tak:
  1. <?php
  2. $db = "(DESCRIPTION=(ADDRESS_LIST = (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = ".$DATABASE_HOST.")(PORT = ".$DATABASE_PORT.")))(CONNECT_DATA=(SID=".$DATABASE_SID.")))";
  3.  
  4. ?>

To ma byc tam gdzie masz zmienna $elka.
gerym
wpisalem tak jak napisales:
  1. <?php
  2.  
  3. $elka = "(DESCRIPTION=(ADDRESS_LIST = (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = ikar.elka.p.edu.pl)(PORT = 1521)))
  4. (CONNECT_DATA=(SID=elka.elka.pw.edu.pl)))";
  5. ?>

i dalej jak wczesniej

tylko ten sam wpis mam w pliku tnsnames.ora
no i nic nie wywala, ale tez nic nie wypisuje (a powinien wypisac tabele) :/
Synaps
Zamiast SID sprobuj wpisac SERVICE_NAME. Sprawdz również jaki jest ten serwis name bo moim zdaniem jest on nieproprawny, SID instancji powinien miec max 8 znaków do wersji 9i Oracla. Moze w 10 ta zmienna jest nieograniczona, ale raczej malo prawdopodobne zeby miala taki format jak podales(foramt adresu).
gerym
ok, dzięki za dobre chęci, ale okazało się, że wina nie leży po mojej stronie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.