Mam problem, z którym od dłuższego czasu nie mogę sobie poradzić mimo przeglądania forum oraz list dyskusyjnych.
SELECT mecz_statystyki_zaw.zawodnik, zaw.imie, zaw.nazwisko, AVG(mecz_statystyki_zaw.pkt) AS pkt FROM mecz_statystyki_zaw INNER JOIN zaw ON mecz_statystyki_zaw.zawodnik=zaw.zawodnik WHERE gral=1 AND rozgrywki_id=1 AND sezon_id=2005 ORDER BY mecz_statystyki_zaw.pkt DESC LIMIT 50
Jak zapewne domyślacie się z kodu, mam bazę zawodników i chcę wyciągnąc listę graczy z najlepszymi średnimi. Zapytanie chodzi "tak sobie" jeżeli użyje klauzuli GROUP BY, ale nie mogę go używać bo nie o takie sortowanie mi chodzi, po drugie, baza wyciąga nie najlepze średnie a po prostu najlepsze jednorazowe wyniki punktowe danego zawodnika.
Chodzi o to by podliczyć wszystkie punkty danego zawodnika z bazy i potem wyciągnąć z tego średnią. Moje zapytanie nie działa w ten sposób po prostu nie umiem robić sumy punktów dla danego gracza, oczywiście można zastosować np. WHERE zawodnik=1 itd., ale wtedy się wyśwetli tylko jeden zawodnik, a ja chcę by było ich więcej

Mam nadzieję, że moje tłumaczenie nie jest zbyt zawiłe. Będę bardzo wdzięczny za wskazówki bo mi już pomysły się skończyły.