Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienna z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
misiek172
Witam,

Mam w tabeli w jednej komórce takie coś: $y=2;$x=5;$r=8; i chce aby te zmienne mi zaladowal. Jak to zrobic?
misiek172
a mozesz jakis przykład jak to zastosowac?
mhs
Tak.

1. <?php
  2. $str = '$y=2;$x=5;$r=8;';
  3.  
  4. eval($str);
  5.  
  6. echo 'y: ' . $y;
  7. echo '<br>';
  8. echo 'x: ' . $x;
  9. echo '<br>';
  10. echo 'r: ' . $r;
  11. ?>

Edit:

Wynik:

1. y: 2
  2. x: 5
  3. r: 8
misiek172
no dobrze ale ja chce zmienne z bazy danych. z SQL.

mam je w tabeli

czyli pobieram je SELECT i daje do mysql_fetch_array i... ?
mhs
... i polecam podstawowy kurs gdzie potraktowany jest temat php/MySQL. W sieci jest takich kursów setki. Na forum php - początkujący jest chyba lista kursów.

Pozdrawiam.
DreeD
Analizuję wszystkie wypowiedzi autora tego tematu po raz piąty i nadal nie moge dojść o co koledze chodzi.. Byłbym serdecznie wdzieczny jakby kolega napisał co chce z tymi zmiennymi zrobić... Z ostatniej wypowiedzi wnioskuje, że wie jak pobrać je z bazy danych. Kolega mhs napisał jak ten ciąg znaków rozdzielić. Czego szanowny kolega autor jeszcze od nas oczekuje?
mhs
Cytat
Z ostatniej wypowiedzi wnioskuje, że wie jak pobrać je z bazy danych.

Chyba raczej jednak nie wie.

Cytat
Czego szanowny kolega autor jeszcze od nas oczekuje?

Kodu od początku do samego końca. Przykładu. Tyle, że przykładów jak pobrać z bazy danych określony rekord/pole jest w sieci, a i na tym forum bardzo dużo. Trzeba tylko poszukać. Chociażby ten kurs: http://php.webhelp.pl/kursy/mysql/index.php?roz=php

Na początek powinien być wystarczający (chociaż tylko rzuciłem 5 sekund na niego okiem). Wystarczy go solidnie przerobić.
misiek172
Ja wiem jak pobrać informacje z bazy danych...

Dobra wytłumacze to inaczej,

Mam tabele o strukturze: ID, TREŚĆ, DATA.

Pobieram dane z Treści o id=x. W tych danych są same zminne: $x=2;$y=32;$r=12 ..... i potem po pobraniu potrzebuej czegos takiego ze w tym miejscu chce echo $x a w innym $y. Niewiem jak to już jaśniej wytłumaczyć.

Robie tak:

1. <?php
  2. mysql_connect('localhost:3306', 'root', '');
  3. mysql_select_db('kromiss');
  4.  
  5.    $sql=mysql_query("SELECT * FROM wz WHERE id='6'");
  6.    $wiersz=mysql_fetch_array($sql);
  7.  
  8. $x='$wiersz[przed]';
  9. eval($x);
  10. ?>

PS: $wiersz[przed] ma zawartość: $przed[1]=a;$przed[2]=aa;$przed[3]=aaa;$przed[4]=aaaa;$przed[5]=aaaaa;$przed[6]=aaaaaa;$przed[7]=aaaaaaa;$przed[8]=aaaaaaaa;$przed[9]=aaaaaaaaa;
SongoQ
No i to jest odpowiedz na postawione pytanie.

Mozesz napisac sens takiego stosowania i trzymania zmiennych w tej postaci w bazie?
misiek172
poradzilem sobie juz z tym. Poprostu eval mi niedzialalo dlatego ze jak mam $x=asdasd asd; to niedziala bo musi byc tak: $x='asdasdasd asdas';
albo wogole bez spacji no i mma drugi problem... jak zrobic aby mi taki znak jak ' wpisal do bazy danych

to wyglada tak :
  1. <?php
  2. $t = "$"."towar[$i]"."=".$towar[$i].";";
  3. ?>

i chce aby to DRUGIE $towar[$i] wpisalem z ' ' czyli ' $towar[$i] '
misiek172
Ok poradziłem sobie poprostu dałem:

1. <?php
  2.  
  3. $c = "'przed[$x]'";
  4. echo $c i wgrywa sie z ' ';
  5.  
  6. ?>

niedzialo mi tez dlatego ze mialem 2 takie same pod rząd tylko ze w pierwszym byla nowa dzialajaca a potem druga stara niedzialajaca funkcja. I ta stara zatepowala nowa winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.