Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: select z count
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
sticker
Witam serdecznie
ponieważ ciągle się ucze i wlasnie robie projekt ktorego tematem jest liga piłkarska potrzebny mi widok wyświetlający wynik spotkania
Poniżej przedstawiam dwa zapytania pierwsze nie działa poprawnie, drugie poprawne Czy moze ktos mi powiedzieć czym to sie różni bo dla mnie to jest praktycznie to samo a jednak okazuje sie że nie. Czy count grupuje jakos dane w specyficzny sposób ?

1. ;
  2. SELECT count(o.zdarzenie) X,count(o1.zdarzenie) Y
  3. FROM opis_meczu o,opis_meczu o1
  4. WHERE o.id_meczu=11 AND o1.id_meczu=11 AND o.zdarzenie=1 AND o1.zdarzenie=1 AND (o.id_pilkarza IN (SELECT p1.id_pilkarza
  5. FROM pilkarze p1 WHERE id_druzyny=18)) AND (o1.id_pilkarza IN (SELECT p2.id_pilkarza
  6. FROM pilkarze p2 WHERE id_druzyny=19))
  7. ;
  8.  
  9. SELECT a.* , b.*
  10. FROM (SELECT count(o.zdarzenie) X
  11. FROM opis_meczu o
  12. WHERE o.id_meczu=11 AND o.zdarzenie=1 AND (o.id_pilkarza IN (SELECT p1.id_pilkarza
  13. FROM pilkarze p1 WHERE id_druzyny=18))
  14. ) a,
  15. (SELECT count(o.zdarzenie) X
  16. FROM opis_meczu o
  17. WHERE o.id_meczu=11 AND o.zdarzenie=1 AND (o.id_pilkarza IN (SELECT p1.id_pilkarza
  18. FROM pilkarze p1 WHERE id_druzyny=19))
  19. ) b

Dzięki za odpowiedź pozdrawiam
SongoQ
A od kiedy w widoku podaje sie kryteria do Id. W kazdym podzapytaniu wyciagasz rekordy z odpowiednimi id, to jest bledne. Kolejna sprawa jesli dajesz in to mozesz sobie zwrocic pilkarzy z 2 zespolow a nie in jeden zespol and in 2 zespol. Jak bedziesz mial wiele tysiace rekordow to takie zapytanie bedzie Ci sie kilka minut wykonywalo.
sticker
Dzieki za odpowiedź ale musz jeszcze przetrawić to co napisałeś o in chyba juz późno i myślenie mi sie wyłączyło, Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.