Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP 4 -> PHP 5
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Kas
Aktualnie forum nastawione jest na php 4. Widać to na każdym kroku.

php 5 poświęcony jest jeden mały dział. Może wreszcie czas to zmienić?
hwao
ale przeciez jest dobrze, pozatym TAM NIE PISZE PHP4 tylko php a w PHP5 sa zmiany "TYLKO" w klasach, nie douczenie?
kszychu
php 5 nie różni się aż tak bardzo od 4 by zmieniać orientację całego forum. To raczej dodanie nowej funkcjonalności i do tego wystarczy podforum.
Kas
@hwao

Dobrze, że wziąłeś tylko w cudzysłów. tongue.gif

Cytat
a w PHP5 sa zmiany "TYLKO" w klasach

@kszychu

Zgadzam się, że zmiany nie są tak ogromne. Poza tym jest zgodność wstecz z php 4.
Mimo to warto byłoby niedługo przestawić forum na nowe wydanie.
kszychu
No i co? całe forum będzie o obiektowości w php, a jeden mały dział o całej reszcie języka? Bez sensu.
Kas
Inaczej.
Całe forum będzie o php w nowej postaci, także o programowaniu obiektowym.
A jeden działa będzie na temat systematycznie wymierającej i mało przyszłościowej poprzedniej wersji.
kszychu
Ale przecież całe forum jest o php. Ewoluuje php, ewoluuje forum. Przecież na php pojawiają się przykłady podawania rozwiązań, zawierających funkcje dostępne wyłącznie w piątce.
Poza tym nie zgodzę się, że poprzednia wersja jest wymierająca i mało przyszłościowa. Składnia języka jest taka sama, zgodność zachowana więc nie rozumiem tego systematycznego wymierania.

Poza tym, to co napiszesz w 4 zadziała w 5, więcczwórka to szerszy dział niżpiątka, dlatego zmianę uważam za bezsensowną.
Kas
Tak, ale w 5 można wiele rzczy napisać lepiej i łatwiej.
Wymieranie 4 polega na coraz częstszym korzystaniu z dostępnych jedynie w piątce rozwiązań, oczywiście imo.
Riklaunim
nowe mambo czyli jomla przyszłą wersję rozwojową będzie miało pisaną tylko pod PHP5 smile.gif tak więc mambo dokona czegoś wiekopomnego dla dobra ludzkości smile.gif
NuLL
Cytat
Aktualnie forum nastawione jest na php 4. Widać to na każdym kroku.

php 5 poświęcony jest jeden mały dział. Może wreszcie czas to zmienić?

Tylko co zmienić ? Nagle się zabrałeś za pisanie obiektowe nie wiedząc czemu służy konstruktor z destruktorem i odrazu sugerujesz zmianę forum ? Nic się nie zmieni chyba, że wejdzie wersja oznaczona numerem 6.
Cytat
Tak, ale w 5 można wiele rzczy napisać lepiej i łatwiej.
Wymieranie 4 polega na coraz częstszym korzystaniu z dostępnych jedynie w piątce rozwiązań, oczywiście imo.

A hostingowcy mają programistów w poważaniu i najczęściej spotykaną wersją jest 4.x.x - i dopóki tak będzie na forum nic się nie zmieni.

@Kas - jeśli któś ekipy namierzy link do twojego forum w poście który nie ma nic wspólnego z nim bądź na odwrót posypią się ostrzeżenia.

EDIT: @Kas - Namierze jeszcze jeden komentarz dot mojej osoby napisany przez Ciebie i zrobie to samo.
EDIT II: Link do pierwszego tekstu o mnie mam.
Kas
1) Pisząc tamten topic wiedziałem już do czego służy konstruktor/destruktor. tongue.gif

2) Sam mam darmowy hosting z php 5.

3) Ty się nigdy nie zmienisz NuLL. biggrin.gif

---

Nie chciałem Cię urazić.
FiDO
Tylko, ze on ma racje tak sie sklada.
Co wg Ciebie sie powinno zmienic niby ?
Kas
Moja propozycja to np. umieszczenie php 5 w dziale Forum.
Poza tym to był luźny pomysł. winksmiley.jpg
sztosz
Ja z tobą Kas się nie zgadzam php to php. Nowe podforum tylko wiekszego balaganu narobi, bo jezeli ktoś ma problem z np. echo to co za różnica czy php4 czy php5?
Kas
Jak ma problem z echo() to na pewno nie robi mu to żadnej różnicy.
Ale czasem ludzie pytają też o inne rzeczy. biggrin.gif
Ociu
IMHO: teraz jest ok. Wszystko jest na swoim miejscu. Tylko trzeba jakoś bardziej naciskać na ludzi, aby ruszyli tyłki i poszukali, a nie walili odrazu nowy topic.

pozdrawiam
Kas
To chyba sprawa na oddzielny topic.
Ten jest o promowaniu php 5 na forum.
seaquest
Kas: Czy mamy zmusić naszych użytkowników, żeby pisali tylko o PHP5? Póki co większość naszych użytkowników korzysta z PHP4 (dowodem są ankiety: 1 i 2 i niestety php.net utwierdza nas w tym, że na razie będzie kontynuowało rozwój PHP4. Jeżeli ktoś chce napisać o PHP5 na php Początkujący, to dobrze.
Dział PHP5 jest po to, żeby co lepsze tematy dotyczące Stricte PHP5 tam wrzucać i tyle. Nikt nie zabrania pisać o PHP4 w dziale php/php Początkujący/php Pro itd.
kszychu
Cytat(Kas @ 2005-09-17 09:57:43)
Jak ma problem z echo() to na pewno nie robi mu to żadnej różnicy.
Ale czasem ludzie pytają też o inne rzeczy. biggrin.gif

No to czasem mogą sobie zajrzeć na php5.
Panowie, nie wiem jak wy, ale ja uważam temat za wyczerpany. Kas coś zaproponował, podyskutowaliśmy, wyciągniemy wnioski.
EOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.