Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie do dwóch tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
SHiP
Hmm mam takie zapytanie
  1. SELECT *
  2. FROM users, codes WHERE users.id=1 AND codes.x=users.codex AND codes.y=users.codey;

I to niestety mi nie chodzi :] A potrzebuje zapytania który pobierze wszystkie informacje na temat użytkownika o ID=1 oraz informacje na temat kodu którego 2 wartości posiada użytkownik w swojej tabelce...
TomASS
Co to znaczy:

Cytat
temat kodu którego 2 wartości posiada użytkownik w swojej tabelce...
SHiP
Po prostu chce pobrać wszystko z tabeli user i wszystko z tabeli codes wedle podanych warunków...

2 wartości są przechowywane w tabeli users w polach 'codex' i 'codey' :] o to mi chodziło
Stringy
Jeśli masz tabele: users(id,codex,codey,inneKolumny) i codes(x,y,inneKolumny) to wtedy zapytanie zwracające wszystko z tych tabel dla usera o id =1:
  1. SELECT u.*, c.*
  2. FROM users u, codes c WHERE u.id = 1 AND u.codex = c.x AND u.codey = c.y

wtedy jeden wiersz z tabeli users pasuje do jednego wiersza z tabeli codes (relacja 1 do 1). Chyba ze masz jakoś inaczej - to wtedy musisz dokładniej opisać strukturę tych tabel i połączenie między nimi. rolleyes.gif
SHiP
Ok działa Wielkie dzięki i chwała dla Stringy biggrin.gif ale jeśli tabela codes jest pusta lub nie zawiera w sobie rekordów z "x" i "y" takich samych jak w tabeli users to nie pobiera nic... nawet danych o użytkowniku z users. Wiecie jak temu zaradzić?

==EDIT==
Juz mam smile.gif Wystarczyło sie nauczyć co to jest LEFT JOIN smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.