Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana kodowania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Wasiquard
Jestem w trakcie zamiany kodowania strony z iso-8859-2 na uft-8. Jednak, wydobyte, stare rekordy zdajdujące się w mysql, są zakodowane jako iso i mam "krzaczki". Jak zamienić kodowanie wszystkich rekordów? Używam phpMyAdmin.
delorian
Myślę, że można wszystko przepuścić przez ICONV. Jeśli posiadasz dostęp do Shell'a to sprawdz czy jest polecenie iconv. Wtedy wystarczy zrobić backup wszystkich baz danych. Przepuścić przez iconv (man iconv tongue.gif) a następnie zrobić update bazy danych. Robiłem tak kiedyż z jedną bazą i było ok, ale zawsze trzeba się upewnić czy wszystko poszło zgodnie z planem. ICONV może być wkompilowany w php i można wszystko to o czym napisałem powyżej zrobić z poziomu skryptu.
Wasiquard
No, dobra. Ale jak to będzie z poziomu php?smile.gif
NoiseMc
Ja eksportuję bazę do pliku SQL. Potem przepuszczam to przez Gżegżółkę i importuję spowrotem do bazy danych już przekodowane.
Musisz pamiętać, żeby nie wstawiać sygnatur BOM przy konwertowaniu z ISO na UTF.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.