Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmienna nazwa tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
verbos
Mam taki problem:
Kod
print '<a href="index.php?rodzaj_kat=gr01">Grupa 1 </a>';
print '<a href="index.php?rodzaj_kat=gr02">Gr 2 </a>';
print '<a href="index.php?rodzaj_kat=gr03">Gr 3 </a>';
print '<a href="index.php?rodzaj_kat=gr04">Gr 4 </a>';
print '<br>';
$zapytanie = "SELECT * FROM $rodzaj_kat ";

czyli jednym słowem chciałbym kliknięciem linka zmieniać tabele z których są pobierane dane.... żadna kombinacja mi nie wychodzi...
Może ktoś wiec jak to zrobić??
rodzaj_kat jest zaincludowana w innym pliku ale i tak nie jest przenoszona zmienna przez link... czy może mi ktoś pomóc to rozwiązać??
Pozdrawiam
Levabul
Może to pomoże:
  1. <?php
  2. #podmien
  3. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM $rodzaj_kat \"; 
  4. #na
  5. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM \".$_GET['rodzaj_kat'];
  6. ?>
verbos
Dzięki wielkie..... ależ przeoczenie biggrin.gif czlowiek sie uczy... to nawet nie zauważy, że zaczął i nie skończył GET'a biggrin.gif
Wielkie Dzięki!! już działa biggrin.gif
Levabul
Spoko od tego tu jestem tongue.gif.
verbos
Chciałbym aby w zależności od zmiennej przekazanej wyświetlały mi się dane z tabeli tzn:
mam
  1. <?php
  2. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM \".$_GET['rodzaj_kat'].\" WHERE grupa1 = 'id' ORDER BY prior\";
  3. ?>

lub
  1. <?php
  2. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM \".$_GET['rodzaj_kat'].\" WHERE grupa2 = 'id' ORDER BY prior\";
  3. ?>

a chciałbym mieć coś takiego:

1. <?php
  2. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM \".$_GET['rodzaj_kat'].\" WHERE '.$warunek_grupy' = 'id' ORDER BY prior\";
  3. ?>

chodzi mi o to jak zrobić aby wyświetlać zawartość kolumny w zależności od tego którą grupę wybiorę to wg tej kolumny aby mi wyświetlało dane.
Levabul
NI rozumiem po co to ale dobra ...
  1. <?php
  2. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM \".$_GET['rodzaj_kat'].\" WHERE '\".$warunek_grupy.\"' = 'id' ORDER BY prior\";
  3. ?>
verbos
no próbowałem ' ' i " " i bez ale taka kombinacja wydawała mi się dziwna winksmiley.jpg
nie mniej jednak nie działa, bo mam np tak:

1. <?php
  2. $warunek_grupy = 'grupa2';
  3. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM \".$_GET['rodzaj_kat'].\" WHERE '\".$warunek_grupy.\"' = '2' ORDER BY prior\";
  4. print 'warunek_grupy: ' .$warunek_grupy;
  5.  
  6. ?>

i nie zwraca tego samego co:

1. <?php
  2. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM \".$_GET['rodzaj_kat'].\" WHERE grupa2 = '2' ORDER BY prior\";
  3.  
  4. ?>

Wiesz może dlaczego??
Levabul
Zrobiłem gafe tongue.gif
  1. <?php
  2. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM \".$_GET['rodzaj_kat'].\" WHERE \".$warunek_grupy.\" = '2' ORDER BY prior\";
  3. ?>
verbos
moim błędem było to, że dawałem .$warunek_grupy zamiast .$warunek_grupy. Niestety jeszcze nie doczytałem o '.' - kropkach winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.