Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z instalacja
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
omeck
zainstalowalem sobie system, zainstalowalem z plytki mysql'a i kiedy wydaje komende mysql, to pojawia sie komunikat
Kod
ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2)

poprzednio mialem podobne problemy, czy ktos moglby mi objasnic, co powinienem zrobic?
crash
Tutaj masz wsio na ten temat.
omeck
No nic mi to nie pomoglo, jak szukalem, to wiekszosc ma mysql'a na windowsie. Wczesnie napisales
Cytat
Uruchom serwer nie przez gniazda, a przez tcp.
mozesz mi to jakos objasnic? pliiiis
crash
Z tego co pamiętam wystarczy pod Windowsem starczy bind-address w konfiguracji MySQL'a. Uruchom serwer z: --defaults-file=X:\Sciezka\my.cnf. A w konfigur powinno starczyć:
Kod
[mysqld]
bind-address = 127.0.0.1
omeck
sorki, nie napisalem, chodzi mi o konfiguracje pod Linux'a
crash
A to nawet lepiej. W tej samej sekcji konfigu (u mnie: /etc/mysql/my.cnf):
Kod
#skip-networking
bind_address = ip
omeck
juz wiem! sory, ze odpowiadam na wlasny topik winksmiley.jpg
nie wiem czemu tak, tak sie dzieje , ale wystarczy w kat /etc/init.d/ odpalic mysql s parametrem start winksmiley.jpg
dzieki za pomoc!
urx
Powiem że też miałem problem z plikiem mysql.sock . Gdy chciałem uruchomić MySQLa to wyskakiwał błąd ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) .
Każdy pisze by zmieniać coś w zawartości pliku mysql.sock lub my.cnf . aaevil.gif
Na początku może powinienem wspomnieć że używam Linuxa Aurox 12.0 i to co opisze w niniejszym poście powinno tyczyć się do w/w dystrybucji , ale w innych dystrybucjach powinniście poszukać odpowiednika .
Pierwszy sposób - Odpalamy konsole i wpisujemy mysql_safe w moim wiesza się konsola i muszę ją zamknąć i po uruchomieniu ponownym konsoli i wpisaniu oczywiście mysq - wszystko jest OK.
Drugi sposób - Wchodzimy do Menu potem szukamy System potem szukamy Usługi i na koniec uruchamiamy usługę mysqld. I to wsio. biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.