Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poczatkujący
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Piotr8211
[QUOTE] mam pytanie jak zaczynaliście pisać cokolwiek w php to z jakich źródeł sie uczyliście o tym i co wam pomagało bo przecież każdy od czegos musiał zacząć
ebe
doświadczenie z innych języków + manual php - php.net

Pozatym założyłeś 203 topic o podobnym temacie mad.gif
Piotr8211
Cytat
przepraszam ale wczesniejszy mnie się nie wyświetlał i sądziłem że go niema dlatego napisałem jeszcze raz
nospor
gdy wczesniej pisalismy ci o bbcode, mielismy namysli kod, a nie text który wstawiasz. Nie musisz tego co piszesz brac w QUOTE, używaj bbcode do skryptów.
TomASS
1. Doświadczenie z innych języków
2. Manuale
3. Materiały z sieci
4. Biblioteka
5. Forum

Dlaczego jak się wypowiadsz, używasz cytatów?
Piotr8211
szukałem strony która jest napisana w php ale co zauważyłem to strony w php maja wykorzystany HTML a nie jezyk php język php jest tam tylko wstawiony odpowiednim kodem wiec już powoli sam zaczynam głupieć czy pisanie strony musi od a do z być w php czy moze być w html tylko dodane będą odpowiednie kody do php a całość będzie w html bo w tym języku się znam gdyby nie logowanie i rejestracja potrzebna w php nawet tgo języka bym nie zaczynał bo do szczęścia mi on nie był by potrzebny ale jednak jest on do tych funkcji potrzebny
gu35t
8211 ile Ty masz lat ?
Piotr8211
<b>gu35t po jakiego ciorta ci moj wiek to nie jest czat na interii czy wp
a dla twojej ciekawości</b>
_Mateo
Rozmowa trochę zmienia kierunek - uskuteczniajcie takie rozmowy na PW.
@Piotr8211 co to twojego pytania, to:

Manual php,
Książki o php,
Kursy online,
Gotowe skrypty, czyli jak to działa smile.gif.
Piotr8211
Właśnie Mateo tylko tych skryptów w kursach dla początkujących nie jest zbyt dużo i sa np o jakies tam dacie czy godzinie to to nie jest trudne ale większość kursów tylko to ma
ebe
Cytat
Właśnie Mateo tylko tych skryptów w kursach dla początkujących nie jest zbyt dużo i sa np o jakies tam dacie czy godzinie to to nie jest trudne ale większość kursów tylko to ma

Polecam kultowy kurs autora ygrega, a stwierdzenie że większość kursów jest o dacie czy godzinie jest żałosne, przyznaj, że nie bardzo chciało Ci się szukać porządnych kursów. Na początek polecam ten kurs, który wymieniłem wczesniej (znajdziesz go na google) Pozatym chyba nie bardzo łapiesz czym jest php, nie potrafisz odróznić html od php, php nie ma zastępować html a jedynie dynamicznie go modyfikować. W PRZEGLĄDARCE ZAWSZE PO WYBRANIU POKAŻ ŹRÓDŁO STRONY ZOBACZYSZ KOD HTML BEZ php ponieważ to co widzisz zostało wygenerowane przez php

1. <?php
  2. for($i = 1; $i<=10; $i++) print &#092;"<strong>Hello world poraz $i</strong>\";
  3. ?>

W przeglądarce uzyskasz:

1. <strong>Hello world poraz 1</strong>
  2. <strong>Hello world poraz 2</strong>
  3. <strong>Hello world poraz 3</strong>
I tak dalej

Mimo wszystko proponuję trochę więcej zaradności i samo zaparcia, każdy kiedys zaczynał, ale nie każdy z błachym problemem leciał na forum i zakładał 113 topiców na jeden temat.
_Mateo
Cytat

Ja wcale nie miałem na myśli skryptów z kursów - bierzesz ściagasz sobie skrypty jakieś (np mailing lista albo system newsow) i patrzysz sobie jak to wygląda i działa w praktyce. Jak zajażysz działanie jednego skryptu to sie bierzesz za następny. Ja tak robiłem, i troszeczkę się dzięki temu nauczyłem. Ale naprawdę to nauczyłem się najwięcej z ksiązek, i wcale nie po 90 zł jak gdzieś wspomniałeś - wystarczy kupić książkę np za 40 zł, ale przeczytać ja ze zrozumieniem.

Pozdrawiam, Mateo
Guest
Ja zanim zacząłem przygodę z php uczyłem się ansi c i było mi potem łatwiej.
Na początek polceam podręcznik php z pajączka dry.gif + php manual.

Czasem przydaje się też taki jeden miły adres http://www.google.pl. biggrin.gif
Kas
Ten post wyżej był mój aarambo.gif - zapomniałem się zalogować.

Ja zanim zacząłem przygodę z php uczyłem się ansi c i było mi potem łatwiej.
Na początek polceam podręcznik php z pajączka dry.gif + php manual.
Czasem przydaje się też taki jeden miły adres http://www.google.pl.. biggrin.gif

Tak na marginesie... Z pajączka to dobry jest tylko ten kurs php. biggrin.gif
Guest
Podsumowujac:

1. Nikt za Ciebie sie nie nauczy pisać skryptów i nikt Ci ich nie będzie pisał.
2. php możesz się nauczyć z internetu - darmowego źródła wszelakiej wiedzy.
3. Alanalizuj skrypty (np. z tego forum, phpclasses.org, itp, itd...jest tego od grona)
4. Ćwicz, ćwicz, ćwicz......
5. Naucz się używać znaczników na forum ( chodzi mi o te <b> z ostatniego Twojego posta) i niepisz proszę wszystkiego grubmi listerami.

EOT z moje strony.
Pozdrowionka w ten upalny dzionek.
Kas
Upalny to mało powiedziane - ja chyba umrę z gorącą.
A to byłaby wielka strata dla świata. laugh.gif
_Mateo
Cytat
3. Alanalizuj skrypty (np. z tego forum, phpclasses.org, itp, itd...jest tego od grona)
Niebyłbym taki pewien czy z początku coś zakapujesz z phpclasses... ja usiłuje cały czas cos zakapowac ale nic mi z tego nie wychodzi... dry.gif Ale tak jak powiedziałem - baw się na gotowcach, zawsze z tego wynika cos dobrego.

@Kas: nie ma to jak rozmowa na temat... smile.gif
Kas
No jasne. W końcu upał to temat numer 1. tongue.gif

Co do gotowców to są przydatne dopiero jak się zna przynajmniej podstawy.
Propopnuję zacząć od http://www.google.pl oraz manula php.
_Mateo
@Piotr8211: Sądzę, że na prawdę przydałaby ci się książka smile.gif To jest na prawdę świetny sposób na naukę. Tak jak powiedziałem, na moją pomoc przy wyborze możesz liczyć.
Piotr8211
Mateo juz w piatek będę miał ksiązke do php i MSQL wydanie trzecie wydawcy helion z płytą CD dostane to na dzień dziecka i bardzo się cieszę a do tego czasu po ćwicze i po probuje na stronie a zobacz że fajnie wygląda Mateo
www.darmoland.pl/piotr8211
strife
Witajcie,

Jak tak sobie czytam ten topic to myślę że połowę postów można śmiało wykasować. Tu jest rozmowa jak zacząć i wogóle przejrzyj ten topic!
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=12816

Pozdro!
Piotr8211
scarface wkońcu mi o to chodziło tam stronka http://www.leon.w-wa.pl/texts/kurs/trans.php#form jest boska znalazłem tam to czego szukałem wyprubowałem i działa ale teraz moze ktos mi podpowie jak mam przerobic kod tak by dane zapisywały się w bazie danych która mam na serwerze tylko nie gotowa jest bo nie wiem jeszcze jak się zabrac za nią ale formularz już jest a to już coś
  1. Test formularza
  2. </title>
  3. </head>
  4. <form action="dwa.php" method="GET">
  5. Imię: <input type=text name="imie"/><br/>
  6. Nazwisko: <input type=text name="nazwisko"/><br/>
  7. Proszę o fakturę do zamówienia: <input type=checkbox name="faktura"/><br/>
  8. Chcę zamówić:<br/>
  9. <input type=radio name=zamow value="kola"/>Coca-colę<br>
  10. <input type=radio name=zamow value="fanta"/>Fantę<br>
  11. <input type=radio name=zamow value="sprite"/>Sprite'a<br>
  12. <input type=submit value="Wyślij"/>
  13. </form>
  14. </body>
  15. </html>
  16. to był 1 katalog zapisałem go w html
<html>
<head>
<title>
Wyniki
</title>
</head>
<body>
Imię: <?php echo $_GET['imie']?><br>
Nazwisko: <?php echo $_GET['nazwisko']?><br>
Faktura: <?php echo ($_GET['faktura'] == 'on' ? 'Tak' : 'Nie')?><br>
Zamówienie: <?php switch($_GET['zamow']){
case "kola":
echo "Coca-cola";
break;
case "fanta":
echo "Fanta";
break;
case "sprite":
echo "Sprite";
break;
}
?>
</body>
</html>[HTML] to jest 2 częśc zapisałem w php wszystko działa cacy tylko
ten drugi plik widzą wszyscy a powinien widzieć tylko ten uzytkownic co się loguje
i to moze mi posłużyc tylko jako formularz rejestracji i jak ktos to wypełnia te dane powinny sie zapisać chyba gdzieś by ten sam użytkownik jak wchodzi i się loguje to wejdzie dalej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.