Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Battle na edytor graficzny...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ActivePlayer
Edytor graficzny

Regulamin

- Piszemy na PHP4 lub PHP5, w zaleznosci od tego czym dysponujemy,
- Piszemy do 8 maja 2005 23:59 (czyli do niedzieli wieczorem),
- Należy przesłac prace, spakowaną na adres activ@nyloncoffee.pl, wraz z dokumentacją jakich bibliotek wymaga, jakims krótkim opisem, oraz linkiem do pracy,
- edytor graficzny powinien obowiązkowo posiadac funkcje:
* Zmiana rozmiaru obrazka,
* zmiana formatu obrazka (jpg, gif, png),
* obsluga w.w. formatów,
* obracanie o 90 w obydwie strony.
- dodatkowe funkcje będą oczywiscie działały na korzyść,
- po zakonczeniu fazy 'wykonawczej' każdy, kto wziął udział w walce, będzie miał możliwosc zagłosowania oddając odpowiednio: 3, 2 i 1 pkt (na trzy wybrane przez siebie prace),
- nie można głosować na swoją pracę.
- korzystamy z bibliotek, jakie obsluguje serwer na którym bedziemy stawiac nasz skrypt.
- js jest dozwolone

Powodzenia

W razie jakichs problemów z hostingiem jestem w stanie umiescic skrypt u siebie, wiec PW załatwia sprawe.

Czekam na komentarze do regulaminu, bo zapewne idealny to on nie jest smile.gif

link do tematu z sugestiami i ankiety: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=29206

---
Tak jak obiecalem przypinam smile.gif
hwao

---
A ja standardowo: Dziekuje
ActivePlayer

---
odpiete
hwao
tiraeth
No to ja chętnie wezmę się do roboty tongue.gif smile.gif
SongoQ
PSPhp - zastrzegam sobie nazwe (hihhii)
adam2adam1
Poniewaz tamten topic się zamnkął tongue.gif to ja może dam taką propozycje ogólna do battle.
Może zrobić z tego konkurs cykliczny, czyli np 2 razy do roku albo 4 itp. Zrobić mu jakąś porządną strone i tematy planować troche wcześniej a nie w ciągu kilku dni na forum winksmiley.jpg. Wtedy może uda się pozyskać jakiś sponsorów i będą jakieś nagrody. Podejrzewam, że napewno coś z chęcią zasponsoruje wydawaca phpsolution a przy okazji zrobi jakąś otoczke medialną. Moeże w przyszłości ewouluje to na konkurs międzynarodowy winksmiley.jpg
Jeżeli chcecie to moge się tym zająć (chociaż wolałbym nie sam) od nastepnej edycji, tylko, że desingu to ja nie zrobie.

A teraz coś może napisze na temat tego edytora graficznego:
-moim zdaniem trzeba ustalić z jakich bibliotek mozna korzystać, bo nie każdy ma na serwerze zainstalowane wszystkie i to może być niesprawiedliwe
- w ankiecie były małe rożnice i bym jeszcze troche poczekał tongue.gif
krzemian
Hmm, a czy skrypt może odwoływać się do jakichś zewnętrznych programów?tongue.gif

I jeszcze jedno - jakie są kryteria oceniania?
tiraeth
Aktualnie rozmyślam udział w tym konkursie.. nie mogę poradzić sobie z jedną rzeczą, która jest mi niezbędna do wykonania tego 'edytora' smile.gif Jeżeli sobie poradzę do wyślę kody itd. biggrin.gif

Tak jak poprzednik proponuję wyjaśnić z jakich bibliotek można korzystać (gd2, imagemagick etc.)
MoD
Ja spróbuję, choć nie się nie bawiłem dużo grafiką w php winksmiley.jpg
bela
@adam2adam1 jesli battle beda regularnie to php.pl obejmie patronat, juz byla jedna taka inicjatywa, ale coś podupadła winksmiley.jpg
ActivePlayer
Cytat(adam2adam1 @ 2005-04-17 18:56:51)
Poniewaz tamten topic się zamnkął tongue.gif to ja może dam taką propozycje ogólna do battle.
Może zrobić z tego konkurs cykliczny, czyli np 2 razy do roku albo 4 itp. Zrobić mu jakąś porządną strone i tematy planować troche wcześniej a nie w ciągu kilku dni na forum winksmiley.jpg. Wtedy może uda się pozyskać jakiś sponsorów i będą jakieś nagrody. Podejrzewam, że napewno coś z chęcią zasponsoruje wydawaca phpsolution a przy okazji zrobi jakąś otoczke medialną. Moeże w przyszłości ewouluje to na konkurs międzynarodowy winksmiley.jpg
Jeżeli chcecie to moge się tym zająć (chociaż wolałbym nie sam) od nastepnej edycji, tylko, że desingu to ja nie zrobie.

Już było parę osób, które chciały się tym zająć ale jakos im nie wyszło.

Na skalę międzynarodową powiadasz ?tongue.gif
adam2adam1
Marzyć można a ja ostanio niemoge sobie zaleść ciekawego zajęcia. Tu za mało jescze wiem tam 15-latka niechą a do prowadzenia takiego konkursu nie trzeba niewiadomo czego umieć tylko wytarczy średnia znajomosć php, bo przecierz nikt nie będzie przeglądał kodu od dechy do dechy winksmiley.jpg
SongoQ
Cytat
bo przecierz nikt nie będzie przeglądał kodu od dechy do dechy

Jak to nie, kazdy algorytm jest wazny, kazda mysl, to nie witaj swiece ze mozna tylko na 1 sposob zapisac.

Takie jest moje zdanie smile.gif
ActivePlayer
ale tu nie chodzi o znajomosc php, tylko o zapał. takie cos sie szybko nudzi. ja prowadze 2 czesc battlu, a nie przejrzalem ani linijki kodu php, który brał udział w konkursie... a to dlatego ze oceniają uczestnicy.
adam2adam1
Dla mnie tam liczy sie czytelność kodu, szybkość działania, kompatybilność z możliwie jak największa liczbą różnie skonfigurowanych serwerów oraz "przyjazność"(tak to się pisze?) użytkownikowi.
Dla mnie nie ma różnicy czy ktoś używa rand() czy mt_rand() tongue.gif
ActivePlayer
Weź udział w battlu - bedziesz miał mozliwosc oceny innych.
strife
Witam ponownie!

Szkoda, że nie będzie gry, ale i tak mi to obojętne. Edytor graficzny też może być, mam na to tez dużo pomysłów. Zeby nie było ja zastrzegam sobie nazwę DrawPHP tongue.gif.

Pozdrawiam i Życze wszystkim szczęscia w tym battle... smile.gif
matid
Brak ograniczenia co do bilbiotek jest trochę bez sensu. Przecież wystarczy zrobić frontend w php do ImageMagic i wszystkie funkcje mamy zapewnione. Żadna sztuka.
tiraeth
Dobra już wiem jak rozwiązać problem smile.gif

ps. zastrzegam sobie nazwę PAINT.php smile.gif
Liko
Ja też chętnie się sprawdzę więc zastrzegam nazwę: ElinearImage
adam2adam1
Zanim ja wezme udziałą to musze poszukać jakiś informacji o bibliotekach bo podejrwam, że sama GD mi nie wystarczy tongue.gif

pozatym mam niemile wspomnienia gdy musieliśmy w logomocji(pochodna logo) na informatyke zroić painta. 5 godzin klikania 5 minut pisania winksmiley.jpg
dasko
To ja też się zgłaszam. Co się bedę...

Acha, można dodać 'odrobinę' JavaScriptu?

PS Zastrzegam sobie prawo do rezygnacji w przeddzien terminu ;]
NuLL
Co z tymi lib-ami ?
krzemian
Hmm, a co z JS'em? Bo jak dozwolony, to ja sie chyba jednak nie pisze:/

I jeszcze jedno - ActivePlayer: jaka jest konfiguracja twojego serwera z php 4? Tzn. jakie biblioteki tam masz zainstalowane?
dasko
Według mnie, powinno byc tak, że częśc biznesową(w tym wypadku operacje na obrazach, zapisywanie itd) powinna być napisana w php, a część wizualna powinna być zprezentowana jak się chce.
tiraeth
Żeby Wam zaostrzyć smaczek, powiem ile już procent operacji na grafice (w moim przypadku klasa - szybka, łatwa itd.) mam zrobione - 23% smile.gif Teraz mam egzaminy 26 i 27 więc może być problem z ukończeniem skryptu na czas ale spróbuję zrobić smile.gif
ActivePlayer
jak przyjde do domu, to postaram sie zaktualizowac regulamin.

GD2 na bank mam...
co do reszty to nie jestem pewien

zreszta http://activ.nyloncoffee.pl/?url=phpinfo.php powinno tam cos byc...

[update regulaminu] - czytac dokladnie exclamation.gif
strife
Witam sad.gif

Chciałbym ogłosić iż z powodu niezależnego ode mnie, czyli spalenia się mojego HDD nie jestem w stanie kontunuawać battle na edytor graficzny, myślę że umieszczanie wersji nie skończonej było by niedopuszczalne. Tak więc składam rezygnację.

Przepraszam, za zamieszanie i kłopot.

Z poważaniem scarface...
boom3
ja się zgłaszam o ile zdąże, bo mam na głowie matury =(
ActivePlayer
nastąpiła mała zmiana regulaminu odnosnie linków. stwierdzilem ze bedzie to bardzo nie przejrzyste, oraz osoby które dadzą wczesniej linka do swojej pracy mogą być narażone na 'utrate oryginalnosci swoich pomysłów', wiec linki do prac przesylamy również na maila, ja to w 1 poscie opublikuje, bedzie przejrzyscie przynajmniej.

A termin końca zbliża sie nieubłagalnie smile.gif
dasko
Ja też przepraszam, ale niestety brakło mi czasu - nie zdąże do jutra sad.gif Battle mnie zainspirowało, więc tak czy siak skończę i zaprezentuje gdzieś tutaj swój edytor...
ActivePlayer
jesli nikt jeszcze nie skonczyl pracy, to moze warto przesunąc troche termin. moze jesli ktos juz skonczył, to niech sie do tego przyzna, zebysmy wiedzieli ile +/- prac przyjdzie.
dasko
Popieram.
boom3
ja jeszcze też nie skończyłem =(

jestem za przesunięciem terminu, choćby o kilka dni
ActivePlayer
przesuwamy termin o tydzień. ostatecznie. angrysmiley.gif
dasko
@ActivePlayer:Dzięki :*

Mam jeszcze drobną sugestię: Może by tak zwerbować developerów do dodatkowej oceny skryptów. Przydałaby się ocena kogoś niezależnego, a zarazem profesjonalisty.
ActivePlayer
Dziękuje za tak liczy udział w battlu.
Prosze moderatora o zdjęcie i zamknięcie tematu o 00:00.

Pozdrawiam.
dr_bonzo
Jaki jest stan battle'a?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.