Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Access - czyli jak rozdzielac uprawnienia
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ActivePlayer
Chcialem zabrac sie za napisanie takiego hmm.. szkieletu 'Panelu admina'.
Mam juz pewien pomysł, tylko zastanawia mnie jedno. Chciałbym aby było to uniwersalne, i chodzi mi o to, jak rozwiązujecie sprawe uprawnien. ofkorz moge zrobic pare pól w bazie, dla kazdego usera itd.. ale nie o to chodzi... chcialem postawic na uniwersalnosc, łatwosc dostępu do tych danych, wygodę uzycia(uzycia w trakcie pisania kolejnych paneli ofkorz:P)

Czekam na pomysły smile.gif
Yarecki
Ja na razie wymyśliłem coś takiego:
http://manta.univ.gda.pl/~jkotonsk/stuff/db.png
dopiero wczesna faza projektowania, więc może być sporo błędów.
ActivePlayer
mozesz omówic ten schemat ?
NuLL
Ja tworzę drzewko grup gdzie grupa nadrzedna ma uprawnienie grup mu podrzędnych. Strktutra grup jest zapisana w bazie. W bazie jest tabela ze wszystkim akcja jakie mogą się wydarzyć w sytemie. Potem akcje łącze z grupami i/lub pojedyńczymi użytkownikami. Połączenie może mieć dwie wartości 1 i -1 - jeden jeśli user ma to uprawnienie a minus jeden jeśli użytkownik nalezy do jakieś grupy i nie chę aby danych uzytkownik miał jakieś uprawenienie w grupie. Jak dotąd na nic lepszego nie wpadłem.
ActivePlayer
i przy tworzeniu czegokolwiek co chwile edytujesz bazę ?;/
NuLL
Tzn. - bo nie rozumiem ?
ActivePlayer
W trakcie tworzenia, np. wspomnianego panelu admina, za dodaniem kazdego 'modulu' musisz edytowac drzewko w bazie zeby cokolwiek sprawdzic?
NuLL
Instalując moduł - sam instalator wpuszcza do bazy odpowiednie uprawnienia z danych instalatora. Admin ma dostęp do całości i on po instalacji modułu dodaje userom uprawnienia.

Ps. Zapomnialem wspomnieć, że jest coś takiego jak zestawy uprawnienia czyli np. NewsSet dzięki ktoremu dana osoba/grupa otrzymuje kompletny dostęp do modułu news - coś za coś - skoro ma być eastyczne tzeba poświęcić chwilkę więcej czasu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.