Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak to ugryś :)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
AtomicMan
Witam
Mam mały problem
Mianowicie :

Przesyłam zmienna poprzez link :
Kod
<form action="koszyk.php?S=c40" method="post">

mam inna zmienna Symbol.
Zmienna ta zmienia swoją wartość poprzez wybór w moim menu.

Jak zrobic aby w linku
Kod
<form action="koszyk.php?S=c40" method="post">

zamiast c40 podstawiał mi wartośc zmiennej Symbol.

Jak daje
Kod
<form action="koszyk.php?S=$Symbol" method="post">

to S przyjmuje wartośc "$Symbol"

smile.gif
ennics
  1. <form method='POST' action='koszyk.php'>
  2. <input type='hidden' name='S' value='$c40'>
  3. </form>
carman
to, ze zmienna S ma wartosc $Symbol jest oczywiste.php nie dziala po stronie klienta tylko serwera, czyli to co zostanie wyslane do przegladarki juz nie moze byc dynamicznie zmienione pod wplywem interakcji uzytkownika, chyba ze strona zostanie przeladowana, czyli zostanie wykonane kolejne żądanie.
w Twoim przypadku zrobilbym to nastepujaco.
po wybraniu elementu w menu przeladowalbym strone (czyli link w menu na koszyk.php?wybrany_element=<?php echo $id_elementu ?> )
Nastepnie po wyslaniu żądania masz juz do dyspozycji zmienna po stronie php $_GET["wybrany_element"] i podtsawiasz go sobie do formularza:
<form action="koszyk.php?S=<?php echo $_GET["wybrany_element"] ?>" method="post">.
po klopocie.
gdybys chcial zmienic dynamicznie wartosc action form'a po stronie klienta to zostaje tylko javascript, ale odradzam, coraz wiecej ludzi ma js'a wylaczonego, a wlasciwosc action jest zbyt wazna, aby polegac sobie na js'ie.

pozdrawiam.

ps.oczywiscie polecam jak zwykle Smarty.
AtomicMan
WIELKIE DZIKI exclamation.gif!!!!!!!!!

WSZYSTKO DZIAŁA TAK JAK OPISYWAŁEŚ.

guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.