Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona po ataku
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
MOniToR
Mój znajomy musiał udowodnic jakim jest debilem, i wykorzystał to, że formualrz rejestracyjny na mojje stronie nie był odpowiednio zabezpieczony. W wyniku jego zabawy przestały mi sie wyświetlać newsy oraz nie działa mi pdostroan z lista artykułów.
Najprawdopodobniej wpisał jakieś zapytanie mysql, który dawało taki efekt. Przeglądałem wpisy w bazie danych i nic dziwnego nei znalazłem, co by mogło mi takie szkody wyrządzić. Prośze o pomoc.

Adres strony: http://mikrozet.wroc.pl/~grzyb/tt/index2.php
Chewolf
A nie zrobileś jakiejś kopii bezpieczeństwa questionmark.gif Backupu questionmark.gif A po za tym skąd mamy wiedzieć jak ci pomóc tu trzeba dokładnie kod przestudiować i tyle...
MOniToR
Cytat(Chewolf @ 2005-01-23 16:03:34)
A nie zrobileś jakiejś kopii bezpieczeństwa questionmark.gif Backupu questionmark.gif A po za tym skąd mamy wiedzieć jak ci pomóc tu trzeba dokładnie kod przestudiować i tyle...

On to zrobił po przez wpisanie jakiegoś ciągu znaków w formularzu, więc chyba nie mógł zmienić mi kodu strony?
seaquest
Wykasuj jego komentarz, może otworzył jakiś tag i go nie zamknął.
MOniToR
Cytat(seaquest @ 2005-01-23 16:18:51)
Wykasuj jego komentarz, może otworzył jakiś tag i go nie zamknął.

Nie napisał komentarza, bawił się formularzem do rejestracji użytkowników. Przeglądałem baze i nic specjlanego nie zauważyłem. On sam mi powiedział że może po przez formularz wykonywać zapytania bo bazy danych i chyba coś takego zrobił, i własnie to sparaliżowało moją strone.
ActivePlayer
sprawdz czy są wszystkie tabele w bazie, poszukaj dziwnych wpisów, najlepiej usun po 5 ostatnich w kazdej tabeli...
hwao
Cytat
Mój znajomy musiał udowodnic jakim jest debilem

To zapytaj go co zrobil... :-) chyba ze sam nie wie :-)

Na przyszlosc rob kopje bezpieczenstwa
sobstel
traktujesz dane z formularza funkcja addslashes() przed wykonaniem zapytania?
Vertical
Musisz przedtem dać
  1. <?php
  2. ?>

Bo inaczej każdy będzie mógł się włamać... Powinieneś teraz przekopiować bazy i update 'ować formularz
tiraeth
Czy nie łatwiej wywalać die() gdy w zmiennej wysłanej przez formularz pojawiają się INSERT INTO (.*), DROP TABLE (.*) etc. questionmark.gif preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() lub eregi" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() powinno załatwić sprawę
sobstel
@tiraeth. moim skromnym zdaniem lepiej skorzystac z addslashes() + kilka innych przydatnych funkcji
Chewolf
Cytat(sopel @ 2005-01-24 20:47:20)
@tiraeth. moim skromnym zdaniem lepiej skorzystac z addslashes() + kilka innych przydatnych funkcji

Wasze przekomarzanie w niczym nie pomoże, użytkownik chce pomocy w przywroceniu, naprawy jego witryny, a nie mozliwosci zabezpieczenia jej .... przenajmniej narazie zapewne jak wszystko wroci do normy bedzie sie przejmowal ochroną.
MOniToR
Cytat(Chewolf @ 2005-01-24 21:10:20)
Cytat(sopel @ 2005-01-24 20:47:20)

Wasze przekomarzanie w niczym nie pomorze, użytkownik chce pomocy w przywroceniu, naprawy jego witryny, a nie mozliwosci zabezpieczenia jej .... przenajmniej narazie zapewne jak wszystko wroci do normy bedzie sie przejmowal ochroną.

Dokładnie smile.gif

I to raczej jednak nie jest nic z mysql, wgrałem swoją starą testową baze z apacha i tez mi newsów nie wyświetla ;X Normalnie nie wiem co robić :/
Synaps
Cytat(MOniToR @ 2005-01-23 16:05:52)
On to zrobił po przez wpisanie jakiegoś ciągu znaków w formularzu, więc chyba nie mógł zmienić mi kodu strony?

A widziałeś jak to robił questionmark.gif? Moim zdaniem nie ma co wierzyć w to co Ci ludzie powiedzą, lepiej sprawdzić samemu. Nie wiem czy używasz jakiegoś systemu szablonów ,ale na Twoim miejscu sprawdziłbym wszystkie pliki pod kątem daty modyfikacji i sprawdził czy akurat tego dnia kiedy kolega zrobił Ci psikusa żaden z plikow nie byl modyfikowany. Może sobie poprostu nie zdajesz sprawy z tego że ludzie znają hasło to twojego konta blink.gif
MOniToR
Cytat(Synaps @ 2005-01-25 18:14:32)
Cytat(MOniToR @ 2005-01-23 16:05:52)

A widziałeś jak to robił questionmark.gif? Moim zdaniem nie ma co wierzyć w to co Ci ludzie powiedzą, lepiej sprawdzić samemu. Nie wiem czy używasz jakiegoś systemu szablonów ,ale na Twoim miejscu sprawdziłbym wszystkie pliki pod kątem daty modyfikacji i sprawdził czy akurat tego dnia kiedy kolega zrobił Ci psikusa żaden z plikow nie byl modyfikowany. Może sobie poprostu nie zdajesz sprawy z tego że ludzie znają hasło to twojego konta blink.gif

Żaden z plików nie był modyfikowany.
Synaps
Wszystko wskazuje zatem ze mamy tu przypadek nadajacy sie do Sterfy 11(TVN). Zanim to jedak tam wyślemy należy dorwać Harrego Pottera i wziaść go na spytki bo może to kwestia czarnej magii tiredsmiley.gif A tak na poważnie skoro , odtworzyłeś baze z backupu i jesteś pewien że skrypty/szablony ogolnie pliki nie zostaly zmodyfikowane, to moim zdaniem te newsy nigdy nie działały cool.gif

Pomysł mam jeszcze taki , czasami zdaża się że przy przesyłaniu 'nieprawidłowych danych' przegladarka zabija proces uruchamina skryptu. Możliwe że tak jest rowniez w twoim przypadku. Z tego co widze ze źródła twojego sajtu to jeśli newsy miały by się pojawić były by na samym końcu 'wyplutego' html'a. Zrób wiec naprostsza rzecz jaka jest mozliwa, za miejscem gdzie includeujesz/generujesz newsy wysiwetl kontrolnie jais tekst. Dzieki temu bedzie wiadomo czy dane newsow nie zostaly zpreparowane. No, to powodzenia.

I tak zreszta mi coś tu nie pasuje dry.gif

edit: typos
sf
Trzeba to zgłosić do archiwum X ph34r.gif Niech się molder tym zajmie, to napewno robota zielonych ludzików, którzy przejeli kontrolę nad Twoim kolegą dry.gif
MOniToR
http://mikrozet.wroc.pl/~grzyb/tt/index2.php <-- strona główna
http://mikrozet.wroc.pl/~grzyb/tt/art.php?lista <-- tu kiedys była lista artykułów, teraz tez nie działa
http://mikrozet.wroc.pl/~grzyb/tt/download.php?cat_list <-- download, działał i działa tak samo jak strona z członkami klanu......
ARJ
w czym jest problem?
wchodziłem na podane przez ciebie linki i w artkułach jest 1 tylko, download działa jak się wchodzi na główną stronę to jest tylko last news i artukuły. ale poza tym to wszystko działa dobrze.
MOniToR
Cytat(ARJ @ 2005-01-25 23:51:06)
w czym jest problem?
wchodziłem na podane przez ciebie linki i w artkułach jest 1 tylko, download działa jak się wchodzi na główną stronę to jest tylko last news i artukuły. ale poza tym to wszystko działa dobrze.

bo właśnie odkryłem co jest źle smile.gif a raczej co jest dobre a nie działa, mam problemy z skryptem do bbcode, który jeszcze nie dawno działał ;X
spenalzo
Wiesz nie mozesz mu mieć za złe, ze coś takiego zrobił, bo to Twoja wina, ze nie zabiezpieczyłeś formularza smile.gif

mysql_escape_string" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i strip_tags" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Od siebie dodam, ze zdarzyło mi sie coś podobnego, ale na sczescie miałem kopię - od tamtego momentu nie wypuszczam stornki z niezabezpieczonymi formularzami tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.