Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z polskimi znakami....
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
rs
Jush nie moge i musze tu napisać ;]

Wiec mam problem ;]

Stronke mam napisana w notatniku index jest php reszta html...
Wiec na dysku jak i na fox serwie (też na dysku biggrin.gif) wszystkie znaki działają OK ! ą ę ó ć itd...
Kodowanie mam w przeglądarce Europa środkowa ISO no i dobra mam takie kwadraciki ;] zmieniałem na Europa środkowa Windows i działało wszystko się wyświetlało ale po odświerz lub skoczeniu z podlinka i zpowrotem znów się zmieniało na Iso i kwadraciki ;/
Wklejałem też z forum różne skrypty dawałem automatyczny wybór ale po odświerzeniu zawsze znikały polskie litery :/
I właśnie nie wiem co mam robić może ktoś mi pomoże questionmark.gif
adres strnki to www.71jt.prv.pl można zobaczyć żródło ^^
kicaj
...pytanie z działu HTML!!
Kod
...

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

....

...musisz chyba sobie poczytac o HTML'u - Kodowanie[/code]
rs
No i było by dobrze zeby to działało w localhost pod apache monitoring i winmysqladmin nie działa a na serwie dzieje sie tak samo i nie działa ;]
tak jak pisałem ;] nic sie nawet nie zmieniło po dodaniu tego skrypciku ;]]
kicaj
Poczytaj kurs HTML'a
a php, Apache i MySQL nie maja z tym zadnego powiazania...
rs
Nie wcale ;]]]

Czy ja sie jakoś niejansi wyrażam questionmark.gifquestionmark.gif

Mówie na dysku wszystko ok jest !!! jak podłanczam pod serwa lub pod foxserva to znaki polskie już nie działają :]]

Wiec to chyba ma jakiś związek z tym ;]
GeoS
A czy kodowanie w bazie masz ustawione na Latin2 :?:

To ze pod tymi narzedziami widac OK, to nie znaczy ze one maja miedzy soba kompatabilny standard dzialania (moga miec ustawione rozne parametry dla danych wejsciowych i wyjsciowych).
xpablox
Mam zupełnie podobny problem. Niestety nie jest to wina błędnego wpisu rodzaju kodowania w samym źródle. Stronka napisana jest w ISO-8859-2.

Na wszystkich innych serwerach wszystko jest OK, tylko na serwerze właściwym na którym ma ona być przechowywana nie wyświetlają się polskie literki.

Przeglądarka ustawiona jest na automatyczne rozpoznawanie kodowania. Po załadowaniu strony kodowanie ustawia sie na "Europa zachodnia (ISO)". Po ręcznym przestawieniu kodowania na "Europa środkowa (ISO)" wszystko jest OK - dopuki nie przeładuję strony lub nie wejdę w dowolny link.

Adres do strony: http://cs.cybertech.pl/~pablo/wrt/index.php

Ma ktoś jakieś propozycje jak rozwiązać powyższy problem?? (Próbowałem zmieniać kodowanie w nagłówku na Windows-1250 - nic nie dało).

Proszę o w miarę szybką odpowiedź. Może być na GG: 463532
Hugo
Cze ja mam ten samy problem, lokalnie wszystko gra, dopiero jak wgram pliki na serwer to się z polskich znaków robią krzaczki... ale co ciekawe to chyba tylko na moim komputerze bo jak pytam ludzi to u nich strona ładuje się bezbłędnie, może ten problem leży po stronie naszych komputerów... ale raczej jest niedorzeczne winksmiley.jpg
xpablox
No nie wiem... ja strone sprawdzałem na IE 6.0, Operze 6.0 i 7.0 i na każej przeglądarce było to samo.
GeoS
Fragment mojej PW do jednego z pytajacych:
Cytat
A dane masz w bazie w Latin2??

Jesli nie zostaly wprowadzone w tym formacie (tylko w inym), a pozniej zmieniles ustawienia bazy na Latin2, to jeszcze musisz zrobic konwersje danych w bazie do Latin2.

Do tego ustawiasz na stronie kodowanie iso-8859-2 i wszystko powinno grac.
rs
Właśnie nic w bazie danych nie zmieniałem i to mnie martwi ;/
Nie wiem dalej co z tym robić bo narazie nic nie pomaga ;]
Po necie troche szukałem i dalej nic nie ma sad.gif((
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.