Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][laravel4] Zmiana języka programu i np. walidacji danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
miccom
Dzień dobry.
Właśnie zacząłem przygodę z Laravel 4, i już na wstępie widzę katalog lang a w nim katalog en.
Przygotowałem sobie rejestrację i logowanie i wszystko działa poprawnie, ale jak zmienić język np. walidacji czy ogólnie wszystkich komunikatów na stronie?

Chciałbym, aby po wejściu na stronę system rozpoznał z jakiego kraju user się łączy i taki język ustawiać domyślny, adodatkowo aby user mógł sobie zmienić język na swój preferowany. Dla zalogowanych będę zapisywał język w bazie danych.
Proszę o pomoc.
k_@_m_i_l
Dlaczego laravel 4 a nie 5?
ctom
@miccom tu masz wszystko opisane - https://laravel.com/docs/4.2/localization (konkretnie ten paragraf: Changing The Default Language At Runtime )

I zastanów się odpowiedzią @k_@_m_i_l - bo to takie "pytanie ze wskazaniem" wink.gif
miccom
W zasadzie to znajomy koder polecił mi laravel wogóle.
Jako że jestem początkujący, to i mało "zalet" frameworka będę wykorzystywał.
Kolejnym moim minusem jest brak władania językiem angielskim, a dokumentacji na laravel 5 nie jest zbyt dużo.
Więc kupiłem sobie książkę do laravel 4.2 i póki co ogarnę laravel 4.2, a jak juz biegle bedę sie nim posługiwał to przesiądę się na L5.
Taki mam plan i założenie:)
Czy słuszne?
ctom
Między L4 a L5 jest "przeskok", który będziesz musiał zrozumieć .... ale jeżeli łatwiej będzie Ci pojąć (doczytać) podstawową filozofię np. IoC to zacznij od 4.
Jeżeli coś tam kumasz wykup sobie np. miesięczny dostęp do laracasts.com - tam co nowe wydanie L jest robiona seria filmików jak budować aplikację od zera.
miccom
Ok.
Zrobię tak:
Wykupiłem sobie dostęp do kursu laravel 5.1 kurs laravel 5.1 i właśnie go rozpocząłem.
Zobaczymy jak pójdzie, ale widzę po samych tytułach że dużo więcej się dowiem niż z mojej książki:)
A książka nie zawadzi:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.