Anuril
28.04.2003, 19:07:36
Czy nie widzieliście gdzieś skryptu który indeksuje tylko katalogi w bierzącym folderze i zapisuje wynik do tablicy? Ogólnie mówiąc chodzi mi o to, aby skrypt ten czytał nazwy katalogów i umieszczał je w polu formularza select. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
scanner
28.04.2003, 19:25:11
Skrypt taki znajdziesz:
1) na forum - poszukaj
2) w manualu php - poszukaj
mozesz poszukac wg. słowa kluczowego is_dir.
Jeśli znajdziesz skrypt wyświetlający pliki, przerób go.
Anuril
28.04.2003, 19:31:00
Takiego skryptu na forum nie ma, nic nie dają też poszukiwania w/g słowa kluczowego is_dir, w manualu znalazlem tylko przykłady skryptów wyświetlających całą zawartość birzącego katalogu (foldery+pliki). Jeszcze raz proszę o pomoc lub wzkazówki jak taki skrypt napisać.
Seth
28.04.2003, 19:54:27
Cytat
Here is a recursive function that uses is_dir(), to make a list of all subdirectories inside a given directory. It returns the result in an array.
function retrieveDirs($rootdirpath) {
if ($dir = @opendir($rootdirpath)) {
$array[] = $rootdirpath;
while (($file = readdir($dir)) !== false) {
if (is_dir($rootdirpath."/".$file) && $file != "." && $file != "..") {
$array = array_merge($array, retrieveDirs($rootdirpath."/".$file));
}
}
closedir($dir);
}
return $array;
scanner
28.04.2003, 20:12:22
To ja poproszę 100 zł przelewem za poprawną odpowiedź.
Proponuje wprowadzic zakaz uzywania wyrażenia "szukałem, ale nie znalazłem".
Anuril
28.04.2003, 20:16:47
Niby ok, ale skrypt nic nie wyświetla (w ostatnim wierszy brakowalo też }. Wyświetlałem poprzez echo tablice $array i nic...
scanner
28.04.2003, 20:25:31
[php:1:bca2e30e28]<?php
print_r($array);
die('Lilly was here');
?>[/php:1:bca2e30e28]
Seth
28.04.2003, 20:33:50
Pozdrawiam Lilly
Poczytaj w manualu o foreach i array.
I jeszcze jedno... w zyciu wiekszosc rzeczy nie dostaniesz za darmo tak jest i tu na forum. Aby moc pomoc musisz tez cos umiec i nie liczyc, ze inni wyrecza Cie w tym. Naprawde przeczytanie kursu o php (www.ygreg.com) nic nie kosztuje, a moze i pomoc w przyszlych problemach.
P.S. Sorry za } musialem omylkowo zle wkleic.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.