Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szukam skryptu indeksującego foldery
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Anuril
Czy nie widzieliście gdzieś skryptu który indeksuje tylko katalogi w bierzącym folderze i zapisuje wynik do tablicy? Ogólnie mówiąc chodzi mi o to, aby skrypt ten czytał nazwy katalogów i umieszczał je w polu formularza select. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
scanner
Skrypt taki znajdziesz:
1) na forum - poszukaj
2) w manualu php - poszukaj
mozesz poszukac wg. słowa kluczowego is_dir.
Jeśli znajdziesz skrypt wyświetlający pliki, przerób go.
Anuril
Takiego skryptu na forum nie ma, nic nie dają też poszukiwania w/g słowa kluczowego is_dir, w manualu znalazlem tylko przykłady skryptów wyświetlających całą zawartość birzącego katalogu (foldery+pliki). Jeszcze raz proszę o pomoc lub wzkazówki jak taki skrypt napisać.
Seth
Cytat
Here is a recursive function that uses is_dir(), to make a list of all subdirectories inside a given directory. It returns the result in an array.

function retrieveDirs($rootdirpath) {
if ($dir = @opendir($rootdirpath)) {
$array[] = $rootdirpath;
while (($file = readdir($dir)) !== false) {
if (is_dir($rootdirpath."/".$file) && $file != "." && $file != "..") {
$array = array_merge($array, retrieveDirs($rootdirpath."/".$file));
}
}
closedir($dir);
}
return $array;
scanner
To ja poproszę 100 zł przelewem za poprawną odpowiedź.
Proponuje wprowadzic zakaz uzywania wyrażenia "szukałem, ale nie znalazłem".
Anuril
Niby ok, ale skrypt nic nie wyświetla (w ostatnim wierszy brakowalo też }. Wyświetlałem poprzez echo tablice $array i nic...
scanner
[php:1:bca2e30e28]<?php
print_r($array);
die('Lilly was here');
?>[/php:1:bca2e30e28]
Seth
Pozdrawiam Lilly winksmiley.jpg

Poczytaj w manualu o foreach i array.
I jeszcze jedno... w zyciu wiekszosc rzeczy nie dostaniesz za darmo tak jest i tu na forum. Aby moc pomoc musisz tez cos umiec i nie liczyc, ze inni wyrecza Cie w tym. Naprawde przeczytanie kursu o php (www.ygreg.com) nic nie kosztuje, a moze i pomoc w przyszlych problemach.

P.S. Sorry za } musialem omylkowo zle wkleic.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.