Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybory Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej 2015
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4
aniolekx
W dniu 10 maja będziemy mogli zdecydować kto będzie prezydentem Polski przez kolejne 5 lat.

glosujcie i komentujcie, na kogo chcecie głosować, dla czego smile.gif i skąd czerpiecie wiedzę o kandydatach.

Kolejność kandydatów jest taka jak na stronie PKW:

Na YouTube można obejrzeć pierwsza debatę jaka już się odbyła, w której wzięli udział kandydaci anty-systemowi, debata ta odbyła się jeszcze przed 26 maja, wiec kandydatów było trochę więcej niż tych którzy są teraz oficjalnie zarejestrowani. Polecam ja przesłuchać, warto poznać każdego kandydata aby wybór był jak najbardziej świadomy.

Link do pierwszej debaty: https://www.youtube.com/watch?v=m1AmAXnP_5A

Warto także zapoznać się z pomysłem nowej ordynacji preferencyjnej omówionej tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=A0lja3vJ5uY
Taka ordynacja zakończyłaby puste gadanie o glosach straconych.
Forti
Ja głosuje na laske. I tak to jest ściema, prezydent to jest pionek korporacji, uni itp. (osobiste poglądy polityczne) więc i tak to bez większego znaczenia moim zdaniem, a przynajmniej będzie o nas głośno na zagranicznych demotywatorach! biggrin.gif
Turson
Na Komorowskiego bo ładnie mówi wink.gif

jeszcze nie wiem
tzm
Korwin Krul ze względu na logikę myślenia, co prawda mam do niego poważne zastrzeżenia bo miałem okazję Pana poznać i nie wszystkie poglądy idą w parze z moimi ale i tak mu najbliżej do skrajnej prawicy więc... Ma mój głos. Lewactwo wystrzelimy w stronę słońca.
!*!
Cytat(tzm @ 2.04.2015, 10:34:15 ) *
Lewactwo wystrzelimy w stronę słońca.

Zrób miejsce na katoprawicę.
Turson
I tak wiadomo kto wygra. Tak samo wiadomo kto wygra najbliższe wybory parlamentarne. Każdy kogo znam psioczy na PO ale i tak ono ma najwięcej w "sondażach"
Posio
Cytat(tzm @ 2.04.2015, 10:34:15 ) *
Korwin Krul ze względu na logikę myślenia, co prawda mam do niego poważne zastrzeżenia bo miałem okazję Pana poznać i nie wszystkie poglądy idą w parze z moimi ale i tak mu najbliżej do skrajnej prawicy więc... Ma mój głos. Lewactwo wystrzelimy w stronę słońca.

Czasami pieprzy głupoty, czasami mówi z sensem. Czasami wręcz masakruje sam siebie, pokazując (mimo tego za jakiego mądrego się uważa) że nie zna podstawowych praw rządzących ludźmi. Byłem na spotkaniu w Szcz. mówił z sensem.
Osobiscie nikt z tej listy do mnie nie przemawia. Każdy ma tyle samo za uszami, albo każdy jest taką samą marionetką.
aniolekx
tutaj znalazłem ciekawy materiał o kandydacie: Marian Janusz Kowalski

będę wrzucał to co znajdę o tych mniej znanych osobach, bo często irytuje mnie postawa moich znajomych którzy mówią ze zagłosują na Komorowskiego ponieważ nie ma na kogo glosować, a nikt nie chce poświecić trochę czasu aby sprawdzić kto startuje, jakie ma poglądy itd..

rozumiem tez, ze większość ludzi nie interesuje się polityka, lub swoje poglądy kształtuje tylko na podstawie tego co widzi w głównych mediach, a później mamy takie rezultaty, ze afera korupcyjna goni aferę, media rzucają tematy zastępcze, a ludzie jedynie o czym marzą to wyjazd z polski..
!*!
Cytat(aniolekx @ 2.04.2015, 10:51:17 ) *
będę wrzucał to co znajdę o tych mniej znanych osobach, bo często irytuje mnie postawa moich znajomych którzy mówią ze zagłosują na Komorowskiego ponieważ nie ma na kogo glosować, a nikt nie chce poświecić trochę czasu aby sprawdzić kto startuje, jakie ma poglądy itd..

A weź ich zapytaj czy głosowanie tylko po to żeby głosować nie obraża ich jako wyborców.
aniolekx
Cytat(Forti @ 2.04.2015, 08:53:46 ) *
Ja głosuje na laske. I tak to jest ściema, prezydent to jest pionek korporacji, uni itp. (osobiste poglądy polityczne) więc i tak to bez większego znaczenia moim zdaniem, a przynajmniej będzie o nas głośno na zagranicznych demotywatorach! biggrin.gif

niestety nie widzę pani Ogórek w roli zwierzchniczki sil zbrojnych, szczególnie w razie jakiegokolwiek konfliktu zbrojnego z udziałem Polski, a jej mowa ciała do mnie nie przemawia.
gdyby miała w sobie determinancje i sile to może, ale w niej tego nie ma, a jej prezydentura osłabiłaby tylko znaczenie tego urzędu..

Jak pamiętam to pan Sikorski dal się nagrać z tekstem o robieniu laski amerykanom, no to przypadku takiej prezydentury ten tekst nabrał by głębszego znaczenia... wink.gif
Posio
...a ludzie jedynie o czym marzą to wyjazd z polski..

Powiem wam szczerze, że nigdy wcześniej o tym nie myślałem. Tak do stycznia tego roku od kiedy zacząłem interesowac się bardziej zarobkami programistów w innych krajach.

@UP - LUBIE TO smile.gif Doskonałe podsumowanie
!*!
Cytat(aniolekx @ 2.04.2015, 10:58:50 ) *
Jak pamiętam to pan Sikorski dal się nagrać z tekstem o robieniu laski amerykanom, no to przypadku takiej prezydentury ten tekst nabrał by głębszego znaczenia... wink.gif

Ależ Panie kolego... Takie teksty publicznie... Przecież ogórek jest symbolem polskich niezależnych kobiet.
Damonsson
Ta ankieta fajnie podsumuje to co się stanie w wyborach, mniej więcej: Komorowski 40%, Duda 20%, Lewactwo i inne odchyły 10%, Prawica 30%. Ale jako, że wyniki się nie sumują i prawica rozbita jest na ~6 osób, to Korwin dostanie 5-6% jako najlepszy wynik prawicy i tyle, gdzie ludzi o prawicowych poglądach jest te 25-30%.
aniolekx
Cytat(Turson @ 2.04.2015, 09:43:43 ) *
I tak wiadomo kto wygra. Tak samo wiadomo kto wygra najbliższe wybory parlamentarne. Każdy kogo znam psioczy na PO ale i tak ono ma najwięcej w "sondażach"

Ja tez wiem kto wygra, wygra na 100% Komorowski, kandydat który się nawet do tej kampanii specjalnie nie przykłada, to już pewnie zostało ustalone... ale każde wybory to okazja aby otwierać ludziom oczy, bo tu trzeba walczyć o Polskę, inaczej wszyscy skończymy marnie jak to już w historii naszego kraju bywało.
buliq
Problem polega na tym że chcąc wprowadzić normalne rządy trzeba wybierać 1 z 5 kandydatów. Osobiście uważam że powinni oni zrezygnować z wyborów na korzyść jednego, a wiadomo że jednym, z największym poparciem, byłby Korwin którego nie wszystkie poglądy są światłe. I tak to się kręci że prawica niby razem a jednak osobno ...
phpion
Ja będę konsekwentny w swoich decyzjach wyborczych. Jak co roku zostanę w domu, chyba że będzie ładna pogoda to wyjdę na spacer. Pozdrawiam.
fklar
Cytat(Damonsson @ 2.04.2015, 11:06:56 ) *
Ta ankieta fajnie podsumuje to co się stanie w wyborach, mniej więcej: Komorowski 40%, Duda 20%, Lewactwo i inne odchyły 10%, Prawica 30%. Ale jako, że wyniki się nie sumują i prawica rozbita jest na ~6 osób, to Korwin dostanie 5-6% jako najlepszy wynik prawicy i tyle, gdzie ludzi o prawicowych poglądach jest te 25-30%.

Akurat w tych wyborach to rozbicie nie jest wcale niekorzystne, bo i tak szanse na wygraną byłyby znikome, a przynajmniej więcej kandydatów o podobnych poglądach wykorzysta czas antenowy itp.
Celem powinno być zjednoczenie normalnych ludzi na wybory parlamentarne jesienią, powstała już nawet oddolna inicjatywa 1polska.pl. Oby tylko indywidualne wyniki majowe przełożą się na realną zmianę w listopadzie.

Ciekawą postacią jest Grzegorz Braun, szkoda tylko, że aż taki nacisk kładzie na Kościół, myślę, że przez to może zrazić do siebie niektórych wyborców. Gdyby Korwin potrafił tak trzymać nerwy na wodzy i mówić prawdę dziennikarzom bez zapędzania w kozi róg jak on, to dawno byśmy żyli w lepszym kraju.
solificati

rozumiem tez, ze większość ludzi nie interesuje się polityka, lub swoje poglądy kształtuje tylko na podstawie tego co widzi w głównych mediach, a później mamy takie rezultaty, ze afera korupcyjna goni aferę, media rzucają tematy zastępcze, a ludzie jedynie o czym marzą to wyjazd z polski..

Cytat(aniolekx @ 2.04.2015, 10:58:50 ) *
niestety nie widzę pani Ogórek w roli zwierzchniczki sil zbrojnych, szczególnie w razie jakiegokolwiek konfliktu zbrojnego z udziałem Polski, a jej mowa ciała do mnie nie przemawia.
gdyby miała w sobie determinancje i sile to może, ale w niej tego nie ma, a jej prezydentura osłabiłaby tylko znaczenie tego urzędu..

Ja tu widzę sprzeczność. Wybory prezydenckie to nie plebiscyt na sympatyczną parę balu. Prezydent to nie jest władca absolutny z nadania.
Jeśli kandydat nie potrafi za przeproszeniem orżnąć kogo trzeba, żeby mieć zaplecze partyjne i medialne to mam uwierzyć, że będzie potrafił cokolwiek osiągnąć na prezydenckim fotelu. Prezydent ma być skuteczny. Jeśli tych wszystkich niepokornych potrafi rozjechać aferą byle kto, albo popularne media są im nieprzychylne to jak on cokolwiek osiągnie jak już dostanie sie do krajowej i międzynarodowej polityki? Obama i Putin będą debatować o rakietach i petrodolarach a Duda czy inny Król będą debatować o katolickich wartościach i strachu przed gejami?
aniolekx
Cytat(solificati @ 2.04.2015, 10:56:32 ) *
[...]Jeśli kandydat nie potrafi za przeproszeniem orżnąć kogo trzeba [...]

Twoja wypowiedz pokazuje jak bardzo nasz naród mało może.. Taki cwaniak kandydat może nas łatwo orżnąć, wystarczy się sprzedać rosjanom? amerykanom? służbom specjalnym? Byc ich człowiekiem i bronic ich interesów...

Widać nie opłaca się być człowiekiem narodu i bronic interesów narodowych, ważniejsze jest by orznąć... i być skutecznym... a oni są bardzo skuteczni wobec nas.. heh
solificati
Cytat(aniolekx @ 2.04.2015, 12:22:11 ) *
Twoja wypowiedz pokazuje jak bardzo nasz naród mało może.. Taki cwaniak kandydat może nas łatwo orżnąć, wystarczy się sprzedać rosjanom? amerykanom? służbom specjalnym? Byc ich człowiekiem i bronic ich interesów...

Widać nie opłaca się być człowiekiem narodu i bronic interesów narodowych, ważniejsze jest by orznąć... i być skutecznym... a oni są bardzo skuteczni wobec nas.. heh

Wydajesz się być człowiekiem dorosłym, czas przestać wierzyć w przywódców jako "ludzi narodu".

I nie, nie pokazuje nic o naszym kraju. Myślisz, że na podstawie czego zbudowały swoją potęgę USA, Rosja czy Chiny? Na podstawie czego swoją potęgę zbudowała Polska w czasach swojej świetności? Polityka to gra, musimy poznać jej reguły i grać według nich. Jedną z nich jest opowiadanie weyborcom tego co chcą usłyszeć, między innymi opowieści o "człowieku narodu".
aniolekx
Cytat(solificati @ 2.04.2015, 11:29:48 ) *
Polityka to gra, musimy poznać jej reguły i grać według nich. Jedną z nich jest opowiadanie weyborcom tego co chcą usłyszeć, między innymi opowieści o "człowieku narodu".

tak polityka to gra gdzie zasady narzuca silniejszy, czyli ten kto jest u władzy..

Podejrzewam ze właśnie ordynacja preferencyjna o której wcześniej wspomniałem mogla by wszystko ułatwić i może nie trzeba by było podpisywać "cyrografu z diabłem" (grac według zasad silniejszego)
solificati
Nie ma jednego bytu "u władzy". To nie jest tak, że przypadkiem wybierzemy Korwina i on zostanie Królem i zarządzi co chce. Władza to zespół naczyń połączonych, to są nasi politycy, politycy innych krajów, wyborcy, podmioty gospodarcze. Te zasady zostały wypracowane na podstawie długiej historii i są takie bo inne nie działały. To jest zwyczajnie teoria wolnego rynku i ewolucji zastosowana do władzy. Zaklinanie rzeczywistości o powołaniu do służby zostawmy kościołowi katolickiemu. Pracę polityka trzeba wykonywać, trzeba negocjować, trzeba umieć przepchnąć co jest potrzebne i trzeba umieć zadbać o swoją pozycję.

Zmiana ordynacji najbardziej by pomogła w wyborach wielomandatowych. Osobiście jestem fanem STV.
Wazniak96
Dla mnie większość z tych kandydatów po prostu nie nadają się. Z tego co nauczyli mnie w szkole w czasach pokoju prezydent pełni głównie rolę reprezentatywną (do tego ma prawo powiedzieć veto... ale to na razie pomińmy) i właśnie z tego powodu u mnie odpada Korwin czy Jarubas. Pierwszego czasami zbyt ponosi i ma niektóre zryte pomysły. Na 90% w końcu zrobiłby z Polski pośmiewisko na skalę światową. Drugi z racji wyglądu nie wygląda mi na osobę, która miałaby nas reprezentować... Po prostu jakoś tak dziwnie mu z oczu patrzy jak na moje oko.

O panie Duda ostatnio wypłynęła jakaś afera w mediach. Rzekomo maczał palce w sprawie uniewinniony jakiegoś przestępcy czy coś. Wiadomo. Do prawdy nie dojdziesz więc lepiej nie ryzykować.

Nasza piękna pani Ogórek.. Bardziej wygląda mi na modelkę niżeli polityka. Do tego z tego co pamiętam mówiła "trzeba Rozmawiać" a sama później odmawiała reportaży.

Nom i nasz obecny prezydent. Niby spoko, nie ma żadnych afer zbytnio ale jakoś tak nie wyobrażam sobie, żeby poradził sobie w czasie wojny, a jak wiadomo sytuacja nie wygląda za dobrze.

Reszty to powiem szczerze, że nawet nie ogarniam lub wolę po prostu pozostawić bez komentaża wink.gif
Janusz1200
Nie podoba mi się 23% vat.
Nie podoba mi się 67 wiek emerytalny (szczególnie dla kobiet i programistów smile.gif ).
Nie podoba mi się premia za cieknący stadion (i tzw. "kontrakty", które "nie wiadomo kto" podpisał, ale premię "zapłacić trzeba").
Nie podobają mi się bankructwa podwykonawców przy autostradach - morzu pieniędzy, które powinno było polską gospodarkę kopnąć na wyżyny... Kopnęło w ten, tego.
Nie podoba mi się emigracja młodych (nie to, żeby sobie nie wyjechać, nie zarobić na mieszkanie i wrócić), na ZAWSZE, a tu zostawieni ich rodzice, groby i Mickiewicz.
Nie podoba mi się 80 tys/mc za restrukturyzację polegającą na wygaszaniu (ja bym to zrobił za 45 tys /mc ).
Nie podoba mi się układ, który znam, bo w nim przed wielu laty uczestniczyłem, a który teraz jest WSZĘDZIE (spróbuj sprzedać swój soft do jakiegoś urzędu).

No, oczywiście, że tylko Pan Komorowski może nas wyciągnąć z tego, co mi się nie podoba. Jakżeby inaczej?
Wazniak96
@up ale co ma do tego prezydent? wink.gif Co prawda ma te weto ale co z tego jeżeli sejm ponownie zagłosuje większością głosów na tak to prezydent musi podpisać ustawę i kaszana. Może jeszcze ustawę oddać do trybunału konstytucyjnego ale jeśli w konstytucji nie ma na to haka to znowu klapa.

A jeśli chodzi o korupcję... Każdy bierze w łapę i nic na to nie poradzisz...
Spawnm
Obecnych kandydatów podzielił bym na 3 grupy.
1) Kandydaci władzy, których wybór przedłuży wolną rękę koalicji PO w podejmowaniu decyzji bez konsultacji z innymi
2) kandyt opozycji (pis). Jego wybranie da możliwość nie tylko próby blokowania przepychanych ustaw ale również wymusi wprowadzenie nowego gracza i akceptację jego zmian/uchwał w ramach kompromisu
3) jakieś randomy które nawet w przypadku wygranej nic nie będą w stanie zrobić
sazian
a ja postanowiłem szanować pieniądze podatników i dlatego zagłosuje na Komorowskiego. Może chociaż drugiej tury nie będzie i parę milionów się zaoszczędzi
Janusz1200
Cytat(Spawnm @ 2.04.2015, 19:45:41 ) *
Obecnych kandydatów podzielił bym na 3 grupy.
1) Kandydaci władzy, których wybór przedłuży wolną rękę koalicji PO w podejmowaniu decyzji bez konsultacji z innymi
2) kandyt opozycji (pis). Jego wybranie da możliwość nie tylko próby blokowania przepychanych ustaw ale również wymusi wprowadzenie nowego gracza i akceptację jego zmian/uchwał w ramach kompromisu
3) jakieś randomy które nawet w przypadku wygranej nic nie będą w stanie zrobić

W tych wyborach tak jest, a właściwie - tutaj każdy kandydat jest przeciwko Komorowskiemu (raczej żaden nie odbiera głosów Dudzie, a każdy - Komorowskiemu, przez co maleje jego szansa na zwycięstwo w I turze). Co do mocy i niemocy prezydenta, widać było, że jeżeli prezydent jest politykiem, to potrafi sporo namieszać - Wałęsa obalił rząd Olszewskiego a Kaczyński rajdem do Gruzji pokazał światu co najmniej 2 ważne rzeczy - rolę Polski (w końcu zebrać tych polityków, których tam zebrał - szacun) i rolę Rosji. Obaj działali w tych samych prawnych ramach, w których działa obecna niemoc.

To zresztą bardzo ciekawe, jak sprytnie się Polakom sufluje tezę, że władza (żadna) nic nie może (oprócz obijania się na salonach i wymieniania zegarkami).
Turson
Cytat(sazian @ 2.04.2015, 20:22:22 ) *
a ja postanowiłem szanować pieniądze podatników i dlatego zagłosuje na Komorowskiego. Może chociaż drugiej tury nie będzie i parę milionów się zaoszczędzi

Jeżeli te miliony nie pójdą na druga turę to i tak pójdą na nagrody ale urzędasów.
Jadąc do roboty słyszałem własnie w radiu spot Komorowskiego, gdzie życzy Polakom wesołych świąt wielkanocnych oneeyedsmiley02.png w roku wyborczym można...
in5ane
Cytat(sazian @ 2.04.2015, 20:22:22 ) *

facepalmxd.gif
sazian
Cytat(in5ane @ 7.04.2015, 20:08:23 ) *
facepalmxd.gif

no co ? zły pomysł nerdsmiley.png
aniolekx
po tym co obejrzałem tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=R-NPcVyiKbI to myślę ze lepiej jak jest teraz, to już w Polsce nie będzie... heh...
Turson
https://www.youtube.com/watch?v=ZKoLfyCf3zY
Ludzie to są jednak tępi
Boshi
Cytat(Turson @ 12.04.2015, 12:59:06 ) *

Mało powiedziane tępi biggrin.gif
Janusz1200
Cytat(Turson @ 12.04.2015, 12:59:06 ) *

smile.gif

Proces myślenia nie jest procesem pierwotnym, jest już nadbudowany na jakiejś innej podstawie, i o zawalczenie o tą podstawę chodzi.

Volksempfänger

r4xz
@Turson, Boshi: nie rozumiem waszego toku rozumowania... są tępi bo co? Mają innego kandydata od was? Nie chcą głosować? Głosują na partie którą popierają? Jak dla mnie zdecydowana większość osób wypowiadała się w sposób rozsądny i mądry.
Janusz1200
Cytat(r4xz @ 12.04.2015, 16:34:29 ) *
[...] Jak dla mnie zdecydowana większość osób wypowiadała się w sposób rozsądny i mądry.

smile.gif

Piękne.

Nieustannie mnie zadziwia, jak tą samą rzeczywistość potrafimy różnie widzieć. Cóż mówić o wspólnych wyborach, próbach przekonywania itd, jeżeli jeden mówi na białe - białe, drugi: czarne.
memory
W komentarzach tego filmu sama bojówka Ozjasza
Evinek
Mnie denerwuje jedno. Jak jeden kandydat narzeka na drugiego.
Przed chwilą oglądałem filmik Andrzeja Dudy, że Komorowski nie dotrzymał obietnic.
Nie potrafią uczciwie walczyć? Dla mnie to jest chore.
Turson
Cytat(r4xz @ 12.04.2015, 16:34:29 ) *
@Turson, Boshi: nie rozumiem waszego toku rozumowania... są tępi bo co? Mają innego kandydata od was? Nie chcą głosować? Głosują na partie którą popierają? Jak dla mnie zdecydowana większość osób wypowiadała się w sposób rozsądny i mądry.

Zagłosuję na Komorowskiego bo jest w moim wieku. Zagłosuję na tego no.. co jest teraz prezydentem. Zagłosuję na Komorowskiego bo dużo przeszedł.
To jest właśnie myślenie ludzi z tego filmiku, szczególnie osób starszych zmanipulowanych przez TVN i inne reżimowe media. Innych kandydatów nie znają i pewnie nie poznają. Nie potrafiliby wymienić żadnego z punktów kampanii wyborczej swojego idola.
Tacy ludzie od lat wybierają w kółko tych samych, a przy rodzinnym obiedzie w niedziele po kościele narzekają jaka w tym kraju bieda, że muszą pracować do 67, służba zdrowia leży, korupcja na każdym kroku, politycy łżą w żywe oczy i im włos z głowy za to nie zleci.
Nie potrafią obiektywnie wyciągnać wniosków. Dlatego są tępi.
Boshi
To co Turson + idiotyczne odpowiedzi- nie chodzę na wybory bo jestem gruby, bo za stary, a to tajemnica... faktycznie bardzo inteligentne odpowiedzi.
solificati
Cytat(Turson @ 12.04.2015, 19:20:47 ) *
To jest właśnie myślenie ludzi z tego filmiku, szczególnie osób starszych zmanipulowanych przez TVN i inne reżimowe media. Innych kandydatów nie znają i pewnie nie poznają. Nie potrafiliby wymienić żadnego z punktów kampanii wyborczej swojego idola.
[...] Nie potrafią obiektywnie wyciągnać wniosków. Dlatego są tępi.

Brzmi jak przykład dokładnej analizy ludzkich zachowań, pierwszorzędnej logiki i braku manipulacji.

A teraz na poważnie, skoro te niezależne, ale lubiące Korwina media wrzuciły te filmy w stylu matura to bzdura i innych zwycięzców internetów ...
Czemu podczas wyborów, mimo, że działają te same mechanizmy co na wolnym rynku, rezultat nigdy nie zadowala zwolenników tego wolnego rynku? To nie jest tak, że skoro masz dobry program to w końcu wygrasz? Dokładnie tak jak na wolnym rynku, gdzie mając dobry produkt zawsze odniesiesz sukces?

I proponuję zabawę, każdy kto komuś zarzuci brak informacji o kandydacie, programie kampanii oraz obietnicach wyborczych, jest zobowiązany sam zacząć rzeczową dyskusję, która mogłaby się przyczynić do poprawy sytuacji w kraju. Bo sam mam wrażenie, że wszyscy zarzucają wszystkim brak programu a sami poprzestają "zrobić lepiej z policją, sądami, budżetem i lekarzami ... jakoś!"
sazian
Cytat(Evinek @ 12.04.2015, 19:08:14 ) *
Mnie denerwuje jedno. Jak jeden kandydat narzeka na drugiego.
Przed chwilą oglądałem filmik Andrzeja Dudy, że Komorowski nie dotrzymał obietnic.
Nie potrafią uczciwie walczyć? Dla mnie to jest chore.

łatwiej jest oskarżać innych,
jak składasz obietnice, mówisz co chciałbyś coś robić to kontrkandydaci zaczną ci oskarżać o bóg wie co, a co gorsza jeśli już wygrasz i nie uda ci się spełnić tych obietnic to w następnych wyborach to będzie wspaniała pożywka dla twoich przeciwników.
Więc lepiej nie dawać nic od siebie tylko wytykać innym co zrobili źle
r4xz
Zagłosuję na Komorowskiego bo jest w moim wieku. Zagłosuję na tego no.. co jest teraz prezydentem. Zagłosuję na Komorowskiego bo dużo przeszedł.

To jest właśnie wolność i demokracja.

Tacy ludzie od lat wybierają w kółko tych samych, a przy rodzinnym obiedzie w niedziele po kościele narzekają jaka w tym kraju bieda (...)

Dużo ludzi znasz... osobiście spotkałem się tylko z osobą która narzeka, ale też na wybory nie chodzi, ponieważ twierdzi że nie ma dobrych kandydatów.

Nie potrafią obiektywnie wyciągnać wniosków. Dlatego są tępi.

Nie każdy ocenia kandydata po jego programie... sam mówiłeś, że politycy kłamią - to po co patrzeć na program? To może jednak lepiej posłuchać jak i co mówi, i na tej podstawie ocenić czy takiego właśnie człowieka chce się na prezydenta?

Czytałem komentarze pod tym postem - większość osób popierająca JKM. Mnie aż ciarki przechodzą jak sobie pomyślę, że mógłby wygrać wybory. I nie zagłosuję na niego - "bo tak". Nie znam jego programu dokładnie (a właściwie tylko tyle co słyszałem od innych), oceniam go po zachowaniu i nie zaufałbym takiemu człowiekowi - pewnie jestem tępy...

Zmierzam do tego, że może człowiek w pewnym momencie podświadomie stwierdza "o, na tego zagłosuje" i obiektywne argumenty do niego nie przemówią. Sprzęt można wybierać obiektywnie na podstawie parametrów - wtedy mamy gwarancję tych parametrów. Tutaj jest dużo więcej czynników i dla mnie argument "jest w moim wieku" jest rozsądny z punktu widzenia starszej osoby. Sam widzę po sobie, że z każdym rokiem nabieram doświadczenia i mam mniejsze zaufanie do osób młodszych, ponieważ z własnego doświadczenia wiem, że robią czasem bardzo głupie rzeczy. I nie wybiorę Dudy - bo za młody... chyba znów jestem tępy.
Drugi fakt to taki, że dokonali wyboru (może tego podświadomego), no i oczywiście nie wiedzą dlaczego - wtedy trzeba coś wymyślić, na odczepnego.
peter13135
Cytat
Czemu podczas wyborów, mimo, że działają te same mechanizmy co na wolnym rynku, rezultat nigdy nie zadowala zwolenników tego wolnego rynku? To nie jest tak, że skoro masz dobry program to w końcu wygrasz? Dokładnie tak jak na wolnym rynku, gdzie mając dobry produkt zawsze odniesiesz sukces?

Reklama dźwignią handlu. Kiepski produkt, ale dobrze zareklamowany i ładnie opakowany wygrywa. Oczy kupują.
Druga sprawa, to przecież nie każdy chce być wolnym człowiekiem. Czemu więc ma głosować za wolnością ? W USA było kiedyś niewolnictwo. Potem niewolnictwo zostało zniesione (zdelegalizowane?). Mimo to, część niewolników nie chciała opuścić swojego pana, bo zwyczajnie było im dobrze. Pan zapewnił im jedzenie, ubranie i schronienie i im wystarczyło. Najwyraźniej nasze społeczeństwo lubi obecny stan rzeczy.

Cytat
Mnie aż ciarki przechodzą jak sobie pomyślę, że mógłby wygrać wybory. I nie zagłosuję na niego - "bo tak". Nie znam jego programu dokładnie

Cytat
I nie wybiorę Dudy - bo za młody

Zbyt wiele się nie różnisz od ankietowanych osób wink.gif
Co do JKM, media pokazują jego bardziej kontrowersyjne wypowiedzi, "bez kontekstu" lub takie, które po prostu były jakąś ironią lub żartem. Natomiast istotniejsze jego wypowiedzi są pomijane.
Przykład : http://www.fakt.pl/janusz-korwin-mikke-chw...y,442719,1.html
JKM twierdzi, że umowa o pracę, która gwarantuje stałe godziny pracy to nie jest nic fajnego, bo w więźniowie w Auschwitz też mieli określone godziny pracy i wcale nie mieli fajnie.
Wniosek mediów ? JKM twierdzi, że więźniowie mieli dobre warunki pracy...

Wcale się Tobie nie dziwię, że o JKM masz taką opinię, bo gdy kilka lat swoją wiedzę polityczną czerpłem tylko z telewizji, to mniej więcej podobnie myślałem.
Mało kto wie, że gdy JKM był posłem po rozpadzie komuny, wydał postulat aby "Zakazać uchwalania budżetu z deficytem". Nie miał wtedy poparcia wśród posłów. np. Lech Kaczyński go nie poparł, natomiast oba bracia gdy kandydowali do różnych wyborów mówili o tym, że dług publiczny to poważny problem i będą coś z nim robić.
Nie wiem ile teraz kosztuje nas spłacanie tego długu. W 2011 roku było to 38 mld zł, czyli mniej więcej tyle co podatek dochodowy. Inaczej mówiąc, pół miesiąca w roku pracujemy tylko po to, by pokryć odsetki za dług publiczny.

Ja chętnie bym zagłosował, na kogoś, kto jest nieco bardziej reprezentatywny od JKM. Niestety, politycy mówią to, co ludzie chcą usłyszeć, a robią swoje. Brakuje polityków, którzy chcą robić to co zrobić należy, często wbrew woli ludu. JKM tutaj się pozytywnie wyróżnia.

No ale... co to kogo obchodzi. Lepiej posłuchać w mediach, kto lubi a kto nie lubi pedałów i który z kandydatów ma ładniejszą żonę bądź kota.
W mediach gada się o pierdołach typu pedały, o invitro, a rzeczy istotne się pomija, (może po to, aby pod osłoną mediów można było spokojnie kraść ?) .

Apropo wieku. Mówisz, że młodzi robią często głupie rzeczy. Nie wątpie, że nasi doświadczeni politycy, wywodzący się z PZPR są mądrzy i doświadczeni, ale niezbyt to przekłada się na jakość polityki.
Nie lubię takiego generalizowania ze względu na wiek w tym przypadku, bo zwyczajnie się nie sprawdza.
Turson
Cytat(r4xz @ 12.04.2015, 20:47:45 ) *
To jest właśnie wolność i demokracja.

Owszem, ale wybór w rękach nieodpowiednich ludzi nigdy nie niesie nic dobrego.

Dużo ludzi znasz... osobiście spotkałem się tylko z osobą która narzeka

W takim razie wydaje mi się, że nie znasz prawdziwych śmiertelników tyrających za 1700 brutto (i nie dlatego, że nie chciało im się uczyć). Serio, nawet od ludzi zarabiających dobre pieniądze jak na Polskę słyszę narzekanie, bo na zachodzie Europy robiąc to samo żyłoby im się lepiej i mieliby pewne gwaranty w postaci choćby porządnego socjalu.

Tutaj jest dużo więcej czynników i dla mnie argument "jest w moim wieku" jest rozsądny z punktu widzenia starszej osoby.

Co tutaj rozsądnego? To tak, jak wybrać jakiegoś kandydata bo ma ładną żonę.
solificati
Cytat(peter13135 @ 12.04.2015, 22:55:12 ) *
Reklama dźwignią handlu. Kiepski produkt, ale dobrze zareklamowany i ładnie opakowany wygrywa. Oczy kupują.

Dlaczego te masy przedsiębiorców domagających się wolnego rynku i posiadających kapitał nie zainwestuje w marketing dobrego kandydata? Według teorii wolnego rynku to by zadziałało.

Cytat
Druga sprawa, to przecież nie każdy chce być wolnym człowiekiem. Czemu więc ma głosować za wolnością ? W USA było kiedyś niewolnictwo. Potem niewolnictwo zostało zniesione (zdelegalizowane?). Mimo to, część niewolników nie chciała opuścić swojego pana, bo zwyczajnie było im dobrze. Pan zapewnił im jedzenie, ubranie i schronienie i im wystarczyło. Najwyraźniej nasze społeczeństwo lubi obecny stan rzeczy.

Dawno takiej taniej retoryki nie czytałem.

Cytat
Co do JKM, media pokazują jego bardziej kontrowersyjne wypowiedzi, "bez kontekstu" lub takie, które po prostu były jakąś ironią lub żartem. Natomiast istotniejsze jego wypowiedzi są pomijane.

Czy zwolennicy JKM i sam JKM twierdzi, że na jego kanale znajdują się tylko "bardziej kontrowersyjne" i zmanipulowane wypowiedzi? Bo jeśli nie, to nadal można stwierdzić, że gość gada głupoty. Jeśli tak, to lepiej, świadczy tylko o szaleństwie.

Cytat
Mało kto wie, że gdy JKM był posłem po rozpadzie komuny, wydał postulat aby "Zakazać uchwalania budżetu z deficytem". Nie miał wtedy poparcia wśród posłów. np. Lech Kaczyński go nie poparł, natomiast oba bracia gdy kandydowali do różnych wyborów mówili o tym, że dług publiczny to poważny problem i będą coś z nim robić.

W polityce nie chodzi na co ma się ochotę, tylko co można zrealizować. Jeśli ktoś ma pomysły niezgodne z fizyką i rzeczywistością, to nie powinien się dziwić, że pozostają w sferze postulatów. Ja nie zagłosuję na kandydata, który wyda postulat "Delegalizacja białaczki".

Cytat
Ja chętnie bym zagłosował, na kogoś, kto jest nieco bardziej reprezentatywny od JKM.

Acha, na ładnego głosować nie wolno, ale na reprezentatywnego już tak?

Cytat
Brakuje polityków, którzy chcą robić to co zrobić należy, często wbrew woli ludu. JKM tutaj się pozytywnie wyróżnia.

Rolą polityków jest realizować wolę ludu. Tak samo jak według Ciebie JKM, wyróżniał się każdy władca totalitarny.
tzm
@solficati , we władzy absolutnej nie ma nic złego pod warunkiem że moglibyśmy trochę ją naprawić. moim zdaniem lepiej żeby kraj się rozwijał według celów i ideologii jednego człowieka niż całego sejmu i głosowań. nie znam przypadku dyktatury w której przywódca działałby z premedytacją na szkodę swojego kraju i ludu. nie jestem jakimś mega zwolennikiem demokracji która powstała wieki temu i póki co jeszcze nigdzie nie działa dobrze, po prostu trzeba ten ustrój w końcu zmienić a są już ciekawsze alternatywy.
r4xz
Cytat(peter13135 @ 12.04.2015, 22:55:12 ) *
Zbyt wiele się nie różnisz od ankietowanych osób wink.gif

Piszesz o JKM, że wyrywają jego wypowiedzi z kontekstu - sam zrobiłeś to samo usuwając perfidną ironię w postaci "(...) - pewnie jestem tępy...". Ja chce tylko pokazać, że fakt, że Twoim zdaniem jeden kandydat może coś zmienić a drugi zupełnie nic, nie oznacza że każdy tak będzie ich postrzegał, wręcz przeciwnie - i to wcale nie jest wina mediów. Mówisz, że jestem do nich podobny czyli pewnie miałeś też na myśli, że jestem manipulowany przez media. Otóż od ~2 lat nie oglądam telewizji, wiadomości w internecie czytam rzadko i są to raczej lokalne informacje. Po prostu cenie inne wartości i postrzegam to z trochę innej perspektywy, ale czy to oznacza, że oceniam to źle?

Jeszcze co do samego JKM - czytałem fragment jego książki, dał mi ją do przeczytania kolega, który go popiera abym też się do niego przekonał - wtedy się do niego całkowicie zraziłem. I co zrobisz? Nie pamiętam co przeczytałem, ale pamiętam, że pisał brednie.

@Turson, byłeś kiedyś za granicą na dłużej jak 3 miesiące?
aniolekx
co do długu publicznego to:

20 stycznia 2015 r., Aleksander Łaszek

Licznik jawnego długu publicznego*

• Szacunkowa wielkość jawnego długu publicznego, po uwzględnieniu wahań kursu złotego, rośnie obecnie z 1001,7 mld zł na koniec września 2014 r. do 1116,0 mld zł na koniec grudnia 2015 r., czyli o ponad 250 mln zł na dobę, 10,4 mln zł na godzinę i 2995 zł na sekundę. Wyliczenia te nie uwzględniają umorzenia obligacji przejętych przez ZUS z OFE oraz pozostałych zmian w systemie emerytalnym, ponieważ Trybunał Konstytucyjny nie wypowiedział się jeszcze, czy działanie te było zgodne z prawem. Szacunki wykonano przy założeniu stałego kursu złotego z 29 XII 2014 (4,31 zł/eur).

http://www.dlugpubliczny.org.pl/pl/metoda-liczenia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.