Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL a MS SQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
L0k0
Witam!

Jestem osobą z wieloletnim doświadczeniem w pracy z MySQL. Ostatnio otrzymałem propozycję pracy ale z MS SQL Server.

Pytanie jest dość trywialne ale ciężko znaleźć informacje od ludzi, którzy coś takiego przejdą: czy przejście z MySQL na MS SQL jest bardzo problematyczne?

Chodzi o podejście głównie administracyjne: czy zapytania bardzo się różnią? Czy logika jest inna itp. Ile Was zajęło 'przeniesienie się'.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
mmmmmmm
Tak. Bardzo się różnią. MS SQL jest bardziej zgodny z ANSI...
viking
Zależy co rozumiesz przez wieloletnie doświadczenie. Robiąc rozmowy rekrutacyjne bardzo często mam takich kandydatów którzy niby od 5+ lat pracowali z bazami. I zaczynam od pytań:
Proszę mi rozwinąć co oznacza ACID - yyy, aaaa, ooo, nie mam pojęcia
Jaki jest cel stosowania procedur składowanych? - nie wiem czym są procedury ale to takie zaawansowane zapytania?
Jaka jest różnica między widokiem zmaterializowanym a zwykłym? O panie, strasznie trudne pytania. Tego nie ma w mysql.

Jeśli pisałeś tylko i wyłącznie w mysql to raczej nie masz startu do mssql (z marszu).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.