luken66
18.11.2014, 12:47:01
Witam
Mam na serwerze Debian 7 zainstalowany pakiet LAMP. W katalogu /var/www mam wrzuconą stronę napisaną w php. Mój problem polega na tym, że jak wpiszę w przeglądarce adres strony głównej to wyświetla się ok, jednak gdy kliknę odnośnik to otrzymuję błąd 404. Widzę, że problem polega na tym, iż podstrony mam zapisane w katalogu /inc/ w wersji php, a jak kliknę na odnośnik to na pasku adresu pokazuje się podstrona z rozszerzeniem html. Czyli wygląda na to, jakby serwer nie tłumaczył kodu php na html? Jestem początkującym w temacie php, więc proszę o pomoc.
kreatiff
18.11.2014, 13:38:02
Czy w kodzie strony głównej masz odnośniki w postaci <a href="./inc/strona.html">, a w samym folderze inc są pliki z rozszerzeniem php (np. strona.php)?
Jeśli tak, to albo pozmieniaj w kodzie linki na php, albo stwórz plik .htaccess z odpowiednim przepisywaniem linków na pliki php.
luken66
18.11.2014, 14:57:42
kreatiff a mógłbyś mi coś więcej podpowiedzieć z tym .htaccess ? Powiem tak: wszystkie pliki strony zgrałem sobie za pomocą ftp z serwera, gdzie ta strona jest opublikowana. Strona na serwerze działa ok, a po skopiowaniu tej samej zawartości na mój serwer już nie. Na logikę biorąc to na tym starym serwerze także powinien być plik .htaccess, skoro strona działa poprawnie?
Ok, już doszedłem. Zrobiłem plik .htaccess, ale doczytałem, że jeszcze w pliku apacha trzeba zezwolić na jego używanie:) Dzięki za podpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.