Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciąganie danych z pola datetime
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Fibolg
Mam sobie tabelę, w której są dane samllint, varchary i są też m.in. datetime. Za pomocą zapytania:
  1. <?php
  2. $zap = &#092;"SELECT * FROM t_przetargi WHERE ID='$id'\";
  3. ?>

wyciągam wszystkie te dane i zapisuję w tablicy. Czy da się jakoś za pomocą tego typu zapytania narzucić, żeby z pola datetime, wyświetlało w postaci dd-mm-YYYY GG:mm? Szukałem w szukaju, sprawdzałem w manualu, ale nie znalazłem, jak za pomocą jednego zapytania to zrobić... Jażeli się nie da jak Wy byście to zrobili?
sf
Akurat w MySQL jest to banalne i jest przykład (nie wiem gdzie szukałeś ty tego): http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/Date_and..._functions.html

DATE_FORMAT

Zadanie domowe... zrób to w postgresql smile.gif
Fibolg
No dobra doszedłem sam do tej strony ale bogatość funkcji na tej bazie dotyczących dat tak mnie przytłoczyła, że zgłupiałem. Wiem jak to zrobić z poziomu konsoli, ale jak z poziomu jednego zapytania nadal nie mam pojęcia sad.gif

===
Dałem sobie radę ale w strasznie nie elegancki sposób sad.gif
sf
Nie mam aktualnie tutaj MySQL, aby sprawidzć, ale może tak zadziała:

1. SELECT *, DATE_FORMAT(kolumna_data, '%d %m %Y %H:%i') AS mydate FROM t_przetargi WHERE ID=2;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.