Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie do serwisu allegro z wykorzystaniem cURL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Hardzik
Witam wszystkich:)

Przeszukałem forum i widzę, że nie jestem jedyną osobą, która nie jest zwolennikiem API allegro jak i chciałaby skorzystać z cURL'a, aby móc ułatwić sobie życie. Nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie więc zakładam nowy temat:)

Otóż mój problem związany jest z aukcjami allegro. Mam kilkadziesiąt aukcji na allegro i chcę szybko dodać bądź usunąć dość krótki kod HTML do aukcji/z aukcji. Allegro udostępnia API i byłoby to idealne rozwiązanie gdyby nie ich dokumentacja...:/ Kiedyś od znajomego usłyszałem o cURL w php... Wczoraj usiadłem przy laptopie i zacząłem czytać i oglądać kursy związane z cURL. No i pomyślałem, że to jest to czego dokładnie potrzebuję, więc zabrałem się za pisanie skryptu.

Napisałem coś takiego:
  1.  
  2. tutaj był skrypcik, ale go usunąłem z powodu możliwości wykorzystania go do rozsyłania SPAMu wykorzystując allegro...
  3.  

Czyli najpierw pobieram nagłówki z allegro, aby móc uzupełnić pola formularza niezbędnymi danymi. I chyba jest postęp bo wydaje się, że formularz został przesłany a pole login uzupełnione o login, tylko że... dostaję taką o to informację...

"W formularzu wystąpił błąd
Ten formularz stracił ważność, wyślij go ponownie."

Czyli chyba wysyłam stare dane w formularzu z nagłówków..., ale mogę się mylić...

Zapewne jest parę błędów w skrypcie, ale mam nadzieję, że znajdzie się chociaż jedna osoba, która pomoże mi w rozwiązaniu mojego problemu.
viking
A co Ci się nie podoba w ich api? Dokumentacja może być, większość rzeczy jest zgodna z rzeczywistością. No i jest to jedyny akceptowany sposób dostępu. Za inne możesz dostać bana
Hardzik
Dzięki za szybką odpowiedźsmile.gif

No po prostu nie przekonuje mnie ich API:/ Czytałem dużo opinii na temat ich API, spojrzałem na dokumentację, potem na artykuły pomocne w pisaniu aplikacji z wykorzystaniem ich API i stąd takie moje spojrzenie na ich dokumentacje.

Hmm... Nie wiem czy miałbym dostać bana, za edycję moich aukcji. Wiem, że allegro udostępnia narzędzia 'pomocne', dzięki którym mogę uzyskać taki sam efekt...

Tylko pozwól mi to przeanalizować. Skrypt zaloguje się za mnie na moim koncie, czyli: użyję cURL'a aby zalogował się na moim koncie na allegro wysyłając nagłówki w stylu "Jestem użytkownikiem allegro, korzystającym z przeglądarki internetowej i logującym się na swoim koncie". Następnie po zalogowaniu wykorzystam cURL'a (CURLOPT_RETURNTRANSFER + preg_match_all), aby móc pobrać listę moich wszystkich aukcji (no i tam dodatkowe skrypty pozwalające pobrać wszystkie aukcje bo jest ich tyle, że nie mieszczą się na jednej stronie). Następnie użyję pętelki, aby móc dodać do każdej aukcji krótki kod HTML. I to tyle.

Chciałbym stracić 1-3 dni, aby napisać skrypcik, który w parę minut wykona za mnie żmudne zadanie.

Mam pomysł jak to zrobić, ale mam problemy, z którymi chciałbym się podzielić z innymi użytkownikami jak i je przedyskutować i wyciągnąć odpowiednie wnioski.

Pozdrawiam:)
Pyton_000
Zamiast pisać, kombinować wystarczy użyć 3 metod z API
1. logowanie
2. wyszukanie aktualnych aukcji doGetMySellItems
3. dodanie tekstu do aukcji doAddDescToItems
Hardzik
Panowie, ja rozumiem, że można użyć ich API. Ale to API udostępnia wiele opcji allegro a ja chciałbym tylko dodać w opisie zwykły kod HTML:) Mam w planach używać ich API, ale to już w późniejszych czasach kiedy będę pisał sklep i podepnę sobie ich API, aby móc wystawiać przedmioty i w sklepie i w allegro i importować aukcje allegro do sklepu (akurat do tego wystarczy mi tylko file_get_contents oraz preg_match_all, ale skoro będę korzystał z API to już wykorzystam do tego API).

Nie wiem panowie jak Wy, ale ja mam taki charakter, że nie mogę porzucić skryptu jeśli dopiero co wykorzystałem w nim nowo poznane funkcje. Uczę się sam PHP i chciałbym wiedzieć gdzie popełniłem błąd i w jaki sposób mogę go rozwiązać. Wiem, że API jest łatwiejsze, ale ja bym chciał API allegro wykorzystać już konkretnie w sklepie a nie do takich prostych rzeczy (tak, to jest prosta rzecz bo na pewno logowanie na allegro przez cURL'a nie jest trudnością, jako że można sprawdzić co jest przesyłane w nagłówkach i w formularzu i w jaki sposób działa logowanie.) Ale ja dopiero zacząłem zabawę z cURL'em i jest to ciekawe narzędzie w PHP i zapewne każdy programista chciałby umieć dobrze je wykorzystać.

Czytam wszystko co napiszecie i jestem bardzo otwartą osobą, ale chciałbym też abyście mnie zrozumieli i pomogli rozwikłać mój problem. Przecież nawet programy aukcyjne korzystają z alternatywnych metod logowania się do allegro podobnymi sposobami, nie mówiąc już o czasach kiedy Allegro nie udostępniało API:)

Czemu tak bardzo nie chcecie mi pomóc w rozwiązaniu mojego problemu związanego z cURL?sad.gif

Wiem, że uważacie że API jest łatwiejsze w tej sytuacji, ale ja na razie chciałbym znaleźć alternatywną metodą i jestem dość blisko, tylko że mam dopiero 1 dzień za sobą z cURL'em i wiem, że mogę robić coś nie tak, że mogę o czymś zapominać...smile.gif

P.S. Panowie (ewentualnie Panie(numery tel mile widziane wraz ze zdjęciem:D))... zauważyłem, że nawet nie przeanalizowaliście mojego kodu...sad.gif

W kodzie pojawił się błąd, mianowicie na samy dole są złe argumenty funkcji. Jest tam:
  1. login_to_llegro($User, $Password);
a powinno być
  1. login_to_llegro($login, $password);

Ale to nie jest błąd, który jest moim problemem...:/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.