acidm
26.06.2014, 14:24:49
Właśnie robię panel admina a dokładnie sekcje użytkownicy.Jak narazie pola które posiada każdy użytkownik obsługuje na sztywno.Potrzebuję wprowadzić obsługę pól których jeszcze nie ma i nie wiadomo jakiego typu będą i pytanie jak to zrobić?Jak wy robicie w takich przypadkach ? Przez obsługę rozumiem parametry do walidacji ,filtrowania,wyświetlania itd.Pierwsze co mi przyszło do głowy to wprowadzenie jakiejś klasy-helpera gdzie będą się znajdować metadane do każdego pola,i na podstawie tych danych będą generowane odpowiednie kontrolki formularzy w panelu admina , filtrowanie itd.Czy te matadane powinny być importowane do klasy-helpera poprzez rozszeżenia czy jakoś jeszcze inaczej ?
Turson
26.06.2014, 14:34:32
Tak, generuj pola formularza w helperze w zależności od typu. Do walidacji użyć osobnej tabeli z walidatorami w relacji jeden do wielu
acidm
26.06.2014, 21:21:26
Ja akurat jako magazyn na metadane opisujące(tylko) kolumny myślałem żeby wybrać pliki konfiguracyjne. Tak poza tym zastanawiam się jakby obsługę pola użytkownika oddelegować jakoś ...Do czego zmierzam - piszę system bazowy oparty o framework (fuelphp) do różnych aplikacji przy czym sam system bazowy ma być wydajny i elastyczny a końcowa aplikacja (mocno spersonalizowana pod klienta) zbudowana ma być w oparciu o moduły ,wtyczki i rozszerzenia systemu bazowego. Te pola mogą być w obsłudze proste ale i też złożone z relacji do innych i nie wiem czy jestem w stanie przewidzieć wszystkie możliwości, a może być i tak że dany moduł nie będzie w ogóle potrzebował dodatkowych pól...Więc jak to powinno być zrobione?Metadane+odczytywanie pól dodatkowych opartych i staranie się przewidzieć wszystkie możliwości czy delegacja zadania do modułu/rozszerzenia?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.