Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodanie rekordu, jeśli istnieje aktualizacja
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Wujeksamodno
Hej, mam pewien problem z którym borykam się od jakiegoś czasu i nie potrafię sobie z nim poradzić.

Chcę wykonać pewne zapytanie, powiedzmy że jest to dodanie do rekordu w odpowiednim polu liczby.

INSERT INTO tabela (Imie,Punkty) VALUES("Wojtek","1")

Chciał bym jednak, aby gdy zachodzi sytuacja gdy taki rekord już istnieje, był tylko update
UPDATE tabela SET punkty=punkty+1 where Imie=`Wojtek`

Czy można coś takiego rozwiązać zapytaniem sql? Dla mnie logicznym w php było by najpierw zrobienie zapytania którego wynikiem by było istnieje albo nie istnieje i potem dodanie zapytania, jednak w aplikacji w jakiej chcę to zrealizować nie można tego zrealizować.
mmmmmmm
Słowa kluczowe: MERGE, UPSERT, a jesli ta baza to MySQL (nie podałeś), to REPLACE (+ odpowiedni klucz). Ale w tym ostatnim przypadku to uwaga (jeśli masz triggery), bo jest robiony DELETE + INSERT.
nospor
insert...on duplicate key update rozwiaze twoj problem
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en/ins...-duplicate.html
Wujeksamodno
Oki, lecz nadal mam problem(mysql odpowiadając na wcześniejsze pytanie).

Robię tak:
  1. INSERT INTO test (nick,pkt) VALUES ("ja","1")
  2. ON DUPLICATE KEY UPDATE pkt=pkt+1;
  3. UPDATE test SET pkt=pkt+1 WHERE nick="ja";

I teraz jeśli nie ma rekordu to tworzy, tyle że od razu pkt=2, więc wykonuje się ten update, natomiast później przy wykonaniu prawidłowo aktualizuje pierwszy rekord ale i tak dodaje nowy.

Próbowałem też
  1. INSERT INTO test (nick,pkt) VALUES ("ja","1")
  2. ON DUPLICATE KEY UPDATE pkt=pkt+1

Ale to nie działa w ogóle i dodaje po prostu kolejny rekord.
nospor
Na pole NICK ma byc zalozony klucz UNIQUE. Niby jakim cudem baza inaczej ma wiedziec, ze dany rekord to duplikat?
Wujeksamodno
Dziękuję ślicznie i przepraszam za niewiedzę ale z bazami zawsze byłem na bakier, wszystko ślicznie działa. : )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.