Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Koszyk oparty na sesjach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kubol
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałem się przywitać smile.gif

Otóż mam taki problem, robię sklep w którym koszyk jest oparty na sesjach dodaję do sesji tak :

1. if(isset($_POST['koszyk'])){
  2. $_SESSION['kosz']['id']=$_POST['id-prod'];
  3. $_SESSION['kosz']['wysokosc']=$_POST['wysokosc1'];
  4. $_SESSION['kosz']['szerokosc']=$_POST['szerokosc1'];
  5. $_SESSION['kosz']['ilosc']=$_POST['ilosc1'];
  6. $_SESSION['kosz']['tkanina']=$_POST['tkanina'];
  7. $_SESSION['kosz']['cena']=$_POST['cena'];
  8. $_SESSION['kosz']['nazwa']=$_POST['nazwa'];
  9. }

Jednak pojawiło się pytanie, okej tak zadziała dla tylko jednego produktu, a w jaki sposób mogę dorzucić jakieś drugi produkt do mojego koszyka ?
Kshyhoo
Twoja tablica powinna wyglądać tak:
  1. $_SESSION['kosz']['$i']['id']

gdzie $i jest indeksem produktu.
Kubol
Dzięki za odpowiedź, też myślałem że trzeba zrobić to z indeksami, ale teraz pytanie jest takie jak dodać drugi produkt ? Okej do sesji wpada indeks, ale w jaki sposób mogę zweryfikować czy już coś mam w koszyku, żeby nadać kolejny indeks ?
sajegib
  1. $_SESSION['kosz'][] = array(
  2. 'id' =>1,
  3. 'wysokosc' => 3
  4. );

i tak analogicznie, operator [] dodaje kolejny element do tablicy, zupełnie jak array_push
Pyton_000
Ja bym trzymał ID Produktu jako index koszyka i nie jakieś tam auto inkrementowanie jak radzi *sajegib
aniolekx
Cytat(Pyton_000 @ 31.01.2014, 23:18:28 ) *
Ja bym trzymał ID Produktu jako index koszyka i nie jakieś tam auto inkrementowanie jak radzi *sajegib

trzeba tu uważać bo można mieć w koszyku dwa takie same produkty ale z rożnymi cechami
Pyton_000
Wszystko zależy od sposobu w jaki sposób są reprezentowane produkt, warianty, i opcje.
Jeżeli wariant i produkt to 2 różne produkty posiadające rózne ID to ok.
Jeżeli chodzi o opcje to można trzymać jej id połączone z ID produktu np; 123|3382
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.